Bröd & Salt har expanderat kraftigt de senaste åren och blivit en av landets mest populära kafékedjor. Men nu avslöjar SvD att kedjan anmälts över 30 gånger till miljöförvaltningen under 2024 och 2025 – av sina gäster.
För tidningen berättar 17 personer att de blivit matförgiftade efter att ätit på kaféet. Främst ska det handla om salladsbuffén.
– Jag börjar tokkräkas och sen kräks jag i tre timmar. Jag kräktes så att ett blodkärl sprack i ögat och erbjöds en sallad som kompensation, säger Yrsa Wettergren.
Riskerar vite på 400 000 kronor – i månaden
Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm beskriver bristerna på Bröd och Salt som ”närmast systematiska” och pekar särskilt på att temperaturerna är för höga, vilket ökar risken för bakterietillväxt. Kaféjätten riskerar nu vite på upp till 400 000 kronor i månaden, rapporterar P4 Stockholm.
Bröd och Salts pr- och marknadsansvariga Annelie Vest skriver i ett mejl till SvD att man inte har information som säkerställer ett direkt samband mellan verksamheten och sjukdomsfallen, samt att man är medveten om vikten av temperaturkontroll.
– Vi känner till att vissa anmälningar har inkommit till miljöförvaltningen, men vi har i nuläget inte insyn i samtliga fall eller information som säkerställer ett direkt samband med vår verksamhet, skriver hon ytterligare.
"Beklagar djupt"
Företaget betonar att de beklagar om gäster haft dåliga upplevelser och säger att man har påbörjat ett omfattande förbättringsarbete. Bland annat ska personalen få extra utbildningsinsatser.
I de fall måltider erbjudits som kompensation, har det enligt Vest ”varit ett sätt att visa omtanke direkt på plats och signalera att vi tar kundens synpunkter på allvar.”