Getingar är värdefulla insekter och behövs i naturen. De äter bland annat skadeinsekter och kan hjälpa till med pollinering. Men de kan också stickas, vilket är mindre behagligt. För den som är överkänslig kan det till och med behövas läkemedel och vård.
Vissa år blir det fler getingar än andra – och det beror på flera saker.
— Har det varit många getingar ett år kan det blir färre året efter. Det tror vi beror på att det varit tuff konkurrens om boplatser, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Bara drottningar lever
Men den allra viktigaste faktorn är vädret, framför allt under perioden när drottningarna ska bygga bo.
— I år har det varit en väldigt torr maj och det gynnar de ensamma mammorna som ska etablera sina samhällen, säger han.
Det är bara nyparade drottningar som övervintrar. Alla arbetare, hanarna och de gamla drottningarna dör före vintern.
— De blivande drottningarna ska bygga upp helt nya samhällen och sedan, när första omgången larver har blivit arbetare, kan den ensamstående mamman pusta ut lite som drottning, säger Vanhoenacker.
Är det för kallt och regnigt blir det svårt för ägg och larver att överleva – och svårt för drottningen att hitta mat till sina larver. Även köldnätter under våren kan göra att drottningarna dör innan de hunnit bygga sina bon. Resultatet blir då färre getingar under sommaren.
Expert kan behövas
Den som hittar ett getingbo nu i början av säsongen, och som tror att det kommer att vara till besvär, bör skrida till verket nu när det bara är drottning och ägg eller larver på plats.
Det är enklare än senare under sommaren, när bona kan vara stora och fulla av arbetsgetingar.
— Men hänger boet på en vind där du aldrig är så kanske det kan få vara kvar. Har du däremot ett väldigt stort bo med mycket aktivitet kan det vara bra att kontakta en expert för att få hjälp, säger Vanhoenacker.