Midsommar ligger runt hörnet och överallt i Sverige har planeringen för midsommarmaten, lekarna, sångerna och drycken inletts.
Många ute i landet föredrar en traditionell midsommar med sill, västerbottenpaj, nubbe, aperol spritz, jordgubbstårta och dans runt stången. Detta medan man lite här och var har sett att vissa kör på ett "italienskt smörgåsbord" eller med inspiration från något annat land.
Systembolaget har i sedvanlig ordning gått ut med en vädjan till kunderna att försöka strö ut sin handling så att inte alla handlar torsdagen innan midsommar. Ofta kan det vara utplockat samt långa köer vilket inte är roligt för någon.

Gällande maten i år så ser det som mörkast ut för de som är sugna på jordgubbar. Anledningen är det svala vårvädret, som bidragit till att jordgubbarna inte hunnit mogna än. I Ulricehamn beskrivs årets odlingssäsong som den ”tuffaste på tio år”, rapporterar P4 Sjuhärad.
Men då till någonting annat viktigt till bordet som det inte råder någon brist på (men som med allt annat blivit ganska dyrt) – nämligen smör.
MISSA INTE: Kunderna rusar till Lidl – varan alla vill ha
Smarta smörtricket som gästerna älskar
Att servera en varm och krispig focaccia tillsammans med ett perfekt smör är bland det bästa i förrättsväg man kan få. Eller ett trevligt uppskuret levainbröd tillsammans med en smakrik västerbottenost.
Någonting som inte är så kul är när man tagit ur smörpaketet från kylskåpet och ställt fram det. Ofta kan det vara så pass hårt att brödet går sönder – eller så gör den varma luften att smöret smälter. Det ser inte heller alltid så trevligt ut med ett stort smörpaket på bordet utan det kan vara lite trevligt att ha någon form av vacker behållare.
MISSA INTE: Ica delar ut gratis godis – det är anledningen

Och det finns ett sätt att lösa alla dessa saker på. Nämligen genom en smörklocka.
En smörklocka, eller smördosa som det även heter gör att du alltid kan ha rumstempererat, krämigt smör tillgängligt och ser väldigt trevligt ut mitt på bordet. Smöret förvaras i ett kärl som sedan läggs ned i en slags "bottenburk" som är fylld med vatten och fungerar som ett så kallat vattenlås. Detta för att hålla bakterier inte ska kunna smita in.
Man byter sedan vatten var tredje dag.
Smörklockan är oftast tillverkad i ett material som keramik, porslin eller glas. Tack vare den lufttäta förseglingen kan smöret hålla sig fräscht i upp till två veckor i rumstemperatur.
Hett tips!
MISSA INTE: Kunderna rusar till Coop – skapar kaos