Studien har publicerats av forskare vid Göteborgs universitet och visar att nyfödda barn har höga nivåer av proteinet – som har en hälsosam roll i tidig hjärnutveckling – men som också dyker upp i samband med insjuknande i alzheimer.
Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin och huvudförfattare till studien, förklarar att proteinet fungerar som en ”tejp”, det håller ihop cellerna hos vuxna människor.
Hos alzheimerpatienter ser man däremot att proteinet släpper och trasslar ihop sig till klumpar i nervcellerna vilket orsakar sjukdomsförloppet.
— Det var spännande att studera hur det ser ut i blod hos nyfödda barn. Då hittade vi de högsta nivåerna vi någonsin sett, mycket högre än i alzheimerfall, säger Kaj Blennow till GP.
— Barnen har ju inga sjukdomsförändringar i form av klumpar i nervcellerna, så biomarkören får man tolka som att den mäter en fysiologisk process som finns tidigt i livet under hjärnans utveckling och som väcks till liv igen vid Alzheimers sjukdom.
Insikten om att barn har ett inbyggt skydd mot de skadliga effekterna av proteinet på våra nervceller, menar han kan bana väg mot nya behandlingar. Om man förstår varför skyddet går förlorat med åldern skulle forskare kunna utveckla läkemedel som håller proteinet i schack.