Nyheter24
Annons

Snusk-larmet på Liseberg – diarré och feber

Publicerad: 1 juli 2025, kl. 22:00
Liseberg och frysta bär
Lisebergs frukost i blåsväder – risk för magsjuka. Foto: Adam Ihse/ TT & Bertil Enevåg Ericson / TT

Efter allvarliga brister i frukostserveringen kräver miljöförvaltningen att Nöjesparken Liseberg agerar omedelbart. Nu byter nöjesparken sortiment – och uppmanar oroliga gäster att höra av sig.

Ämne:

Liseberg

Vid en rutinkontroll den 23 juni upptäckte Göteborgs miljöförvaltning att frysta bär serverades utan upphettning på frukostbuffén i Lisebergs stugbyn. Enligt myndigheten utgör detta en hälsorisk, eftersom bären kan bära på virus som norovirus och hepatit A – smittämnen som kan orsaka bland annat illamående, diarré och feber, rapporterar Expressen.

Liseberg försvarar sig med att bären enligt grossistens instruktioner inte behövde kokas – men valde ändå att snabbt ändra rutinerna. Clara Rosendahl, kommunikationsansvarig på Liseberg berättar för Nyheter24:

– Det rörde sig om bär som var avsedda för smoothies, där grossisten angav att de inte behövde förkokas.

Miljöförvaltningen höll inte med

Annons

Miljöförvaltningen delade inte den bedömningen och uppmanade till att bären ändå skulle kokas, och skrev därav en avvikelse, berättar Clara Rosendahl för Nyheter24.

Trots att grossisten uppgett att bären inte behövde kokas, enligt Rosendahl, valde Liseberg att följa miljöförvaltningens önskemål. Företaget betonar att de värdesätter dialogen med myndigheten och ser det som avgörande att gästerna känner sig trygga och säkra under hela sin vistelse.

Liseberg ändrade rutiner direkt

Göteborgs kommun krävde att Liseberg omedelbart vidtog åtgärder för att garantera att de bär som serveras är säkra att äta. Eftersom bristerna bedöms som allvarliga träder beslutet i kraft direkt – även om Liseberg skulle välja att överklaga, rapporterar Expressen. 

Annons

Liseberg betonar att de tar frågan på största allvar och vill säkerställa att gästerna känner sig trygga. De har även bytt till ett nytt sortiment som godkänts av miljöförvaltningen.

- Vi kokade de som vi hade kvar och nu har vi bytt till en helt annan bärsamling som inte har någon risk, och som vi har fått godkänd från miljöförvaltningen, berättar Clara Rosendahl för Nyheter24.

Ingen gäst har hört av sig

Clara Rosendahl uppger att de inte fått några rapporter om gäster som blivit sjuka eller uttryckt oro. Däremot är det svårt att i efterhand veta exakt vilka som ätit av frukostbuffén, eftersom många av gästerna bor i självhushåll och frukosten är ett tillval.

Annons

- Det är svårt att kunna föra statistik på vilka som har kommit in och köpt frukostbuffe. Många av våra boenden är ju självhushåll. Och så erbjuder vi ju då frukostbuffé som man kan komma in och köpa.  Så det är svårt att välja hur vi ska informera, säger Rosendahl till Nyheter24.

Liseberg informerar Nyheter24 att de har agerat proaktivt och vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten på frukostbuffén. Enligt företaget ligger utmaningen i att det inte finns någon fastställd koppling till sjukdomsfall eller några bekräftade bakteriefynd, vilket gör det svårt att avgöra hur, vad eller om information bör gå ut till gäster i efterhand.

Rosendahl betonar att man inledningsvis följt grossistens riktlinjer, men efter dialog med miljöförvaltningen valt att skärpa rutinerna. Den aktuella produkten används inte längre och har ersatts av ett alternativ som inte lämnar något utrymme för tolkning.

Liseberg anser att de vidtagit tillräckliga åtgärder och känner sig trygga i att frukostbuffén nu är helt säker för gästerna.

Samtidigt uppmanar Liseberg alla som känner oro efter rapporteringen att höra av sig.LISE

Kommentarer

Annons
Annons
Annons