Regeringen vill effektivisera arbetet mot invasiva arter genom att fokusera på att stoppa spridningen av nya arter – snarare än att bekämpa redan etablerade. Men förslaget, som är ute på remiss till den 3 juli, får skarp kritik från WWF och flera länsstyrelser.
WWF menar att förslaget sänker ambitionsnivån – och kan få allvarliga konsekvenser.
— Det kommer att bli en stor spridning av arterna på den nationella förteckningen. Jag tror att det blir en ganska effektlös lagstiftning, säger Anna Sandström, senior miljöjurist på WWF.
Bekämpning frivillig
I promemorian föreslås det inte längre att fastighetsägare ska vara skyldiga att ta bort invasiva arter som redan etablerat sig på deras mark – bekämpning blir frivillig. Däremot får man inte sprida arterna avsiktligt eller genom grov oaktsamhet.
I praktiken kan det innebära att fastighetsägare som får in invasiva växter från grannar måste bekämpa nya förekomster.
— Det blir ett evighetsarbete för fastighetsägare som får in arterna och de gör det på egen bekostnad, år efter år, säger Anna Sandström.
Länsstyrelser varnar
Förslaget väcker också oro bland flera länsstyrelser, som varnar för riskerna med att undanta privata markägare från skyldigheten att bekämpa invasiva arter och efterlyser tydligare regler kring myndigheternas rätt att agera mot markägares vilja.
”Undantaget riskerar att urholka arbetet och skulle frånta länsstyrelsen ett viktigt verktyg i tillsynsarbetet, vilket kan leda till ökad spridning och högre kostnader för samhället.” skriver länsstyrelsen i Stockholm.
Dessutom föreslås det att länsstyrelserna inte längre ska ha skyldighet att utrota arter på den nationella förteckningen, utan endast vara skyldiga att agera snabbt vid nya fynd.
— Motiveringen som man anger är budgetskäl. Det tycker vi känns rent ut sagt absurt, säger Anna Sandström.
Efterlyser resurser
WWF varnar för att det riskerar att bli betydligt dyrare att skjuta upp insatserna och efterlyser både ökade resurser och skarpare regler.
— Vi vill att de nationella arterna regleras på samma sätt som EU-arterna – med skyldighet för länsstyrelsen att agera och ett förbud för markägare att ha arterna på sin fastighet.
Regeringen väntas fatta beslut i frågan i höst.