Algblomning uppstår på sommaren och ser ofta ut som en gröngul soppa eller en blågrön trådig massa vid vattenytan. Det förekommer naturligt i sjöar och hav och beror på att planktonalger växer kraftigt på väldigt kort tid.
I år har sommaren varit kall. Därför ligger algblomningen ännu ute till havs – men närmar sig Öland och Gotland och stränderna längs Sveriges kust.
”De återkommande algblomningarna, som nu är på väg mot land, är ett tydligt tecken på att Östersjön är övergödd och under stor press”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF i Sverige i ett pressmeddelande.
De senaste 15 åren har algblomningen i Östersjön kommit allt tidigare på året. Det beror på två saker – högre vattentemperaturer och utsläpp av näringsämnen som till exempel kväve och fosfor, enligt WWF. Utsläppen kommer främst från jordbruket, men även från reningsverk och andra industrier.
Algblomning kan innebära en hälsorisk vid bad. Dessutom kan nedbrytning av algerna orsaka syrebrist för olika bottenlevande arter.
Att inte kissa i vattnet kan hjälpa till att hålla Östersjön fri från algblomning. Kiss innehåller näringsämnen som kan bidra till övergödning. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn kan göda ett kilo alger, enligt Havs- och vattenmyndigheten.