Både maj och juni har varit blåsigare än vanligt. Men blåsten märks också på ett annat sätt under sommaren, påpekar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.
— Våra utemöbler är ute, det är löv på träden så de blir mer vindkänsliga. Studsmattorna är mer ute, vi är mer ute.
På torsdagen var vindstyrkorna ovanligt kraftiga för juli. SMHI konstaterar att ett dussintal stationer i norra Götaland och östra Svealand noterade nya rekord för byvind för juli sedan mätningarna startade 1995–96.
Ovanligt långt
Det kan blåsa kraftiga vindar under sommarmånaderna, men då är de i regel ganska kortvariga. Att det håller i sig så länge som torsdagens oväder är mer ovanligt.
Men går det att dra några slutsatser av det? Betyder den blåsiga våren och sommaren att vi går mot stormigare tider?
Klimatologiskt sett så är det svårt att säga något om blåst vare sig historiskt eller för framtiden, förklarar Charlotta Eriksson.
- Generellt sett blåser det mer i Sverige under vintern. Det beror på att vårt väder styrs av de stora lågtrycksområdena som kommer i västvindsbältet.
Det skapas i sin tur av temperaturskillnader mellan ekvator och pol. En teori är att i och med att polerna värms upp snabbare än ekvatorn så borde skillnaden i temperatur minska och därmed vinterstormarna bli svagare.
Svårt att uttyda
Samtidigt får vi generellt varmare luft under somrarna, då temperaturen ökar så pass mycket att så kallade konvektiva oväder, som skurar och åska, blir kraftigare. En tes är att vindarna kopplat till det borde bli kraftigare.
— Men när man kollar på vind, så är det ingenting man har sett. Utan det man ser i stort är att det är svårt att uttyda några trender.
— Vi har år då det är blåsigt, det kan vara tioårsperioder då det är lite mer blåsigt och sedan kommer det en tioårsperiod när det är lite mer vindsvagt.