Nyheter24
Annons

Desperation under pandemin väckte lysande idé

Publicerad: 5 juli 2025, kl. 18:50
Överläkare Johanna Albert har arbetat med att ta fram cirkulära förkläden som minskar sjukhusets koldioxidutsläpp. Foto: Daneryds sjukhus, pressbild

Akutsjukhusen i Region Stockholm förbrukar över elva miljoner skyddsförkläden om året. Ett desperat försök att hitta plastförkläden under pandemin ledde till ett arbete där man nu siktar på att återvinna en stor del av dem. Det har varit lite trögt stundtals men nu känns det som att det lossnat, säger överläkaren Johanna Albert.

Ämne:

Stockholm

Våren 2020 var Johanna Albert, intensivvårdsläkare på Danderyds sjukhus, en av dem som letade leverantörer av förbrukningsartiklar. Pandemin hade satt många vanliga funktioner ur spel och hon ingick i en grupp som arbetade med att hitta nya lösningar.

Engångsförkläden av plast var plötslig en brist. De är avgörande inom hälso- och sjukvården. De skyddar personalens arbetskläder och förhindrar att smittor sprids. De byts ofta, slängs och förbränns.

Ställde frågan

Ett av alla de företag som erbjöd sig att producera förkläden till regionen var Trioworld. Johanna Albert, som funderat en hel del på sjukhusens miljöpåverkan, frågade om det gick att återvinna dem och fick ett ja.

Plastförkläden som används i vården kan återvinnas för produktion av nya fökläden med en halt av 70 procent återvunnet material.
Plastförkläden som används i vården kan återvinnas för produktion av nya fökläden med en halt av 70 procent återvunnet material.
Annons

— Hälso- och sjukvården står för 5 procent av klimatpåverkan​ i västvärlden och engångsartiklar i plast är en av de största producenterna av all koldioxid, säger hon.

Företaget har sedan dess levererat plastförkläden som slängs i särskilda sopsäckar, transporteras till en anläggning i Småland, tvättas, hackas och smälts för att bli till nya förkläden.

Johanna Albert insåg att för att det skulle vara lyckat måste det vara enkelt att sortera kläderna. Sopsäckarna där de kastas är gröna - samma färg som förklädena. Personalen har också fått vara med i att utforma dem.

— De är lätta att trä över huvudet utan att urringningen är för stor, de är mjukare och med mindre statisk elektricitet än våra tidigare, säger hon.

Lastpall med de cirkulära förkläden som minskar koldioxidutsläppen.
Lastpall med de cirkulära förkläden som minskar koldioxidutsläppen.
Annons

På väg sluta

Efter pandemin, när de globala leverantörskedjorna kom i gång igen höll projektet på att få ett slut. Men efter enträget arbete av inte minst Johanna Albert och företaget beslutade Region Stockholm i våras att de cirkulära förklädena ska upphandlas centralt till alla regionens akutsjukhus.

Utöver minskad klimatpåverkan innebär tillverkningen en bättre beredskap.

— Vid kris och krig är vi betydligt bättre rustade för att förse sjukvården med skyddsutrustning, säger Andreas Malmberg, vd på Trioworld.

Förhoppningen är att fler regioner ska ta efter.

— Vi även har haft besökare från både Japan och Österrike som är nyfikna, säger Johanna Albert.

Fakta: Engångsförkläden i sjukvården

Totalt förbrukar akutsjukhusen i Region Stockholm omkring 11,5 miljoner skyddsförkläden om året.

Enligt Sveriges Kommuner och regioner (SKR) kan ett cirkulärt flöde minska klimatpåverkan med cirka 66 procent jämfört med att använda skyddsförkläden av ny fossil råvara som förbränns.

Under våren har Regions Stockholm fattat beslut att de cirkulära förklädena ska upphandlas centralt till alla regionens akutsjukhus.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons