Liseberg beräknar att kostnaderna för rivning och återuppbyggnad av Oceana, som skadades svårt vid branden i fjol, kommer att landa på över en miljard kronor.
Enligt nöjesparken har Trygg-Hansa dock vägrat att betala ut försäkringspengar med hänvisning till att två av entreprenörerna bakom bygget varit grovt vårdslösa.
Det är inte rimligt, enligt vd:n Andreas Andersen.
— Vi känner oss väldigt trygga i vår juridiska position. Man får också vara ärlig och säga att det varit en besvärlig och frustrerande dialog med Trygg-Hansa, säger han.
Kräver miljard
Branden bröt ut den 12 februari förra året, bara några månader innan vattenparken skulle invigas. En 51-årig man, byggledare på platsen, omkom i branden, medan ett 15-tal personer behövde sjukhusvård för lindriga skador.
Enligt Liseberg har försäkringsbolaget visserligen beviljat viss ersättning för förlorade intäkter, det handlar dock om som mest 70 miljoner kronor.
I stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt kräver nöjesparken 1,02 miljarder kronor.
— Vi har fått en väldigt liten ersättning, men i stora drag har de nekat ersättning, säger Andreas Andersen.
Trygg-Hansas presstjänst uppger att bolaget i nuläget avstår från att kommentera ärendet.

Tvingats låna
Avskrivningar för branden gjorde att Liseberg gick nästan en halv miljard kronor back i fjol. I det perspektivet är den uteblivna försäkringsersättningen ett orosmoment, enligt Lisebergs-vd:n.
— Vi har ju fått låna pengar för att bygga klart Oceana och det är klart att det här påverkar vår finansiella ställning, säger Andreas Andersen.
— Om man spekulerar i att det inte utbetalas en försäkringsersättning, vilket jag tror är ganska osannolikt, är det klart att vi måste finansiera återuppbyggnaden själva. Men jag tror inte att det är där vi kommer att landa.
Statens haverikommission pekade i våras ut ett svetsarbete som orsak till branden. Enligt rapporten föregicks branden också av en rad brister i arbetsmiljöarbetet. Bland annat saknade montörerna som utförde svetsningen den rätta kunskapen om riskerna med det aktuella arbetsmomentet.