På morgonen den 29 augusti 2022 klev aktivister från miljöorganisationen Återställ våtmarker ut och satte sig på E4:an nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Två av dem limmade fast sina handflator i marken.
Blockaden stoppade trafiken helt i en riktning och skapade milslånga köer i morgonrusningen på en av Stockholms mest trafikerade vägar. Det stod helt still i cirka 20 minuter innan två körfält öppnades, även om trafiken inte kunde passera i normal hastighet.
Ambulans försenad

En ambulans med en patient på väg till sjukhus släpptes fram men blev tio minuter försenad på grund av trafikstockningen. Patientens tillstånd ska dock inte ha förvärrats av förseningen.
Efter aktionen åtalades aktivisterna för ohörsamhet mot ordningsmakten men även för det betydligt allvarligare brottet sabotage. Det var en av de första gångerna som rubriceringen användes mot demonstranter – och i tingsrätten dömdes aktivisterna på båda punkterna.
I hovrätten friades de senare för sabotage, som inte ansåg att störningen var tillräckligt allvarlig. Hovrättsdomen överklagades av Riksåklagaren men frikännandena fastställs nu i HD.
Vitala intressen
HD framhåller att lagen främst tar sikte på angrepp eller hot mot vitala samhällsintressen som försvar, folkförsörjning och allmän ordning och säkerhet. Allvarliga trafikstörningar skulle kunna utgöra sabotage, men så var inte fallet i Solna.
”En tidsmässigt begränsad vägblockad av detta slag i samband med en fredlig demonstration är inte kvalitativt jämförbar med de angrepp och störningar av vitala samhällsintressen som straffbestämmelsen om sabotage omfattar”, skriver HD.
HD pekar även på betydelsen av demonstrationsfriheten och yttrandefriheten – och att sabotagelagen måste tillämpas med "restriktivitet, återhållsamhet och proportionalitet” vid utövande av rättigheterna.
Advokat Linus Gardell som försvarat en av aktivisterna anser att domen är en seger för demokratin.
— Innan 2022 så fanns det inte på kartan att det skulle kunna vara sabotage att delta i en fredlig demonstration. Nu är vi tillbaka där. Men det som har hänt under de här åren menar jag har orsakat att ett stort antal personer inte har vågat demonstrera eller yttra sig och har bidragit till en stigmatisering av klimatdemonstranter. Vi behöver en rannsakan om hur vi hamnade här.