SMHI och Sveriges geologiska undersökning (SGU) har utfärdat risk för vattenbrist i 13 län på grund av låga vattennivåer eller låga flöden i vattendrag.
Invånare uppmanas att vara sparsamma
Vattenbrist innebär att det finns mindre tillgång till vatten än vad som behövs för hushåll, jordbruk, industri eller naturen. Det kan bero på för lite nederbörd, höga temperaturer, ökad förbrukning eller att vatten inte kan lagras i marken på rätt sätt.
I de södra delarna av landet är grundvattennivåerna ovanligt låga i år, vilket ökar risken för vattenbrist, något Nyheter24 tidigare uppmärksamt.
Enligt Nina Bosshard, hydrolog på SMHI, gäller det att vara uppmärksam och följa kommunernas råd.
– Det gäller att man kollar vad kommunen säger om vattenanvändning och eventuella vattenbesparande åtgärder, säger hon i en intervju med Nyheter24.
För invånare i mindre städer med kommunalt vatten kan lokala restriktioner införas, och det är kommunerna som ansvarar för eventuella bevattningsförbud. De som däremot har egen eller delad brunn uppmanas till särskild försiktighet.
– Det är en rekommendation att vara lite sparsamma med vattnet, för man vet inte riktigt hur det kommer att bli framöver. Det är inte läge att stå och vattna en gräsmatta just nu, fortsätter Bosshard.
Här gäller varningarna
SMHI och SGU har utfärdat varningar för vattenbrist i följande län:
- Uppsala län
- Stockholms län
- Örebro län
- Södermanlands län
- Västra Götalands län
- Östergötlands län
- Jönköpings län
- Kalmar län
- Gotlands län
- Hallands län
- Kronobergs län
- Skåne län
- Blekinge län