Den 28 juni trädde en ny lag i kraft i Sverige som ämnar till att göra vardagen enklare, inte minst för landets äldre.
Den nya EU-lagen, som kommit att kallas tillgänglighetsdirektivet, syftar till att göra fler digitala tjänster och produkter tillgängliga för fler. Det har till exempel resulterat i att flera verksamheter fått ställa om delar av sin verksamhet, däribland butiker.
Betala i butik ska bli enklare med ny lag
I en tidigare intervju med Nyheter24 har Svensk Handels Head of Office i Bryssel, Martina Elfgren, redogjort för att betalstationer är något som påverkas i och med den nya EU-lagen.
– Många typer av terminaler och automater måste göras användbara för personer med nedsatt syn, till exempel ska det vara lätt att förstora texten på skärmen. Även automater som bara har pekskärm för exempelvis inmatning av pin-kod måste kunna kompletteras med någon form av tangentbord.
Därför infördes nya lagen
Målet är helt enkelt att göra samhället mer jämlikt för alla, unga som gamla, för att alla på så sätt ska kunna delta fullt ut i samhället och ta del av det som finns i det, uppger tidningen Senioren.
Webbplatser, appar och elektroniska tjänster ska, med start från den 28 juni, göras tillgängliga för alla genom tydligare krav på navigering, anpassad design och stöd för hjälpmedel, uppger tidningen. Det ska till exempel nu vara lättare att surfa på internet och ta del av information, även med syn-, hörsel- eller rörelsenedsättning.
MISSA INTE: 740 000 svenskar riskerar saftig skattesmäll
Fyra fördelar med nya lagen – för äldre
Senioren sammanfattar tillgänglighetsdirektivet genom att lista fyra förbättringar som lagen resulterar i:
- Webbplatser och appar blir mer tillgängliga och användarvänliga genom att texter, kontraster och färger ska vara möjliga att använda med skärmläsare eller förstoringsprogram.
- Du får bättre tillgång till digitala betaltjänster, i butik och online. Hårdare krav ställs på att göra banktjänster, kortterminaler och bankomater enklare och mer tillgängliga.
- E-böcker och läsplattformar blir mer tillgängliga för seniorer som har sämre syn eller andra funktionsvariationer genom förstorad text, uppläsning eller färger och kontraster som underrättar läsningen.
- Vid biljettköp och reseplanering ska informationen vara mer tillgänglig. Exempelvis ska det vara lättare för äldre att läsa, höra och förstå information vid biljettautomater, på tåg eller andra färdmedel eller när man surfar på internet.