Annons

SMHI: Krävs en hel säsong av regn

Publicerad: 9 juli 2025, kl. 19:13
Att sommaren hittills har varit regnig berör inte grundvattennivåerna i landets vattenmagasin,m enligt SMHI. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots att flera lågtryck har hållit landet i sitt grepp i sommar, ligger grundvattennivåerna på nästan oförändrat låga nivåer.

Ämne:

Sverige

Vindpinat regn, småfrusna turister och snabba dopp – hittills har sommaren präglats av lågtryck med blåst, regn och låga temperaturer på många håll i Sverige.

Men trots den senaste tidens lågtryck förblir grundvattennivåerna i Sveriges vattenmagasin opåverkade, enligt Nina Bosshard, hydrolog på SMHI.

— Det ligger på samma nivå som förut, säger hon till TT.

Lantbruket gynnas

Däremot har lantbruket gynnats av den senaste tidens regn, konstaterar Nina Bosshard.

Annons

— Det regn som kommer sipprar inte ner till grundvattnet eller vattendragen, utan stannar i marken eller sugs upp av vegetationen, som mår bra, säger hon.

Sedan en snöfattig vinter med lite smältvatten följts av en ovanligt torr vår varnade SGU (Sverige geologiska undersökning) i början av sommaren för risk för vattenbrist i stora delar av landet på grund av låga nivåer grundvatten.

Hur mycket regn som krävs för att få upp grundvattnet till normalnivå kan Nina Bosshard inte säga. Men det räcker inte med en fortsatt regnig sommar.

— Får vi väldigt mycket regn i sommar skulle grundvattennivåerna höjas. Men det krävs betydligt mycket mer regn än normalt över en hel säsong, flera månader, för att de ska nå normal nivå.

Kan ta flera säsonger

För både grundvattenmagasin och sjöar kan det efter torra perioder ta flera säsonger att återgå till vanliga nivåer. Först i fjol kom exempelvis sjön Vättern tillbaka till normal nivå efter den torra sommaren 2018, berättar Nina Bosshard.

Hon vågar inte sia om hur regnig resten av sommaren blir.

— Nederbördsprognoser kan vara väldigt osäkra, säger hon.

Fakta: Grundvatten

Grundvatten är beteckningen på det vatten som finns under jord eller i berggrunden. Det bildas av nederbörd i form av regn eller som smältvatten. Cirka hälften av dricksvattnet i Sverige kommer från grundvattenmagasinen.

Den period som har flest noteringar av bottenrekord är 1976–1977 följt av 2016–2019 och därefter 1996–1997.

Grundvattennivåerna ligger nu i början av juli ännu under normalnivå för säsongen i större delen av landet, med undantag för fjälltrakterna och delar av Norrlands inland.

På exempelvis Gotland är vattennivåerna historiskt låga och bevattningsförbud gäller på hela ön sedan den 15 april 2025 och tills vidare.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Kommentarer

Annons
Annons
Annons