Verian har genomfört en Sifo-undersökning på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravningar. Undersökningen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen och är riksrepresentativ.
Fonus undersökning visar att svenskarna är extremt rädda för att bli bortglömda efter döden och att ingen ska komma på deras begravning. Nästan 500 000 svenskar går runt och oroar sig för att ingen kommer att närvara vid deras begravning.
Rädslan störst bland unga
Bland unga i åldrarna 18-29 år är oron som störst och nästan en av tio går runt och oroar sig för detta. Bland lite äldre är oron däremot mindre.
Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, menar att det faktiskt händer folk att ingen kan komma på deras begravning, precis som många är rädda för.
Det händer om ingen kommer på din begravning
Men vid sådana tillfällen brukar de anställda på begravningsbyråerna samlas och gå på begravningen, så att ingen ska behöva vara ensam.
– Jag tror att längtan efter att bli sedd och ihågkommen som människa är en stark känsla som följer oss genom hela livet och som blir ännu mer kraftfull när vi närmar oss döden. Som begravningsentreprenör möter jag människor vars oro handlar just om detta och om vem som kommer att finnas där under begravningen, säger Conny Sohlberg, i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Även om det förekommer så kallade ensambegravningar där ingen är på plats för att ta ett sista farväl är det dock väldigt ovanligt. Och i de fall det inträffar, ofta för att familj och vänner inte längre är i livet, ser vi på begravningsbyråerna till att alltid sammanstråla och finnas där för att skapa en värdig ceremoni.