Att ta en sväng förbi Ica för att handla är en del av många svenskars vardag. I och med hembeställning av mat och de så kallade "matkassarna" med färdiga recept är det i dag vissa som väljer bort att spatsera till de fysiska butikerna. Men fortfarande är vi många som handlar i butik flera gånger i veckan.

Under det senaste året har matpriserna stegrat vilket gjort att snatteriet fortfarande är utbrett runtom i landet. Polisen varnar även titt som tätt för bedragare som använder Ica när de ska försöka lura folk på pengar.
Bland annat utger sig bedragarna för att höra av sig från Ica-banken samt att de låtsas ha tävlingar där de lottar ut högtalare med mera. Det kunden ombeds göra är då att fylla i sina bankuppgifter – vilket man alltid ska vara mycket försiktig med att göra.
Någonting som det stjäls mycket av på nästan alla butiker – runtom i landet, är energidryck. I dag krävs det att du är över 18 år för att få köpa drycken vilket gör att snabbkassorna automatiskt tillkallar personal vid köp av energidryck. Samma sak gäller vid köp av folköl.
Men vad händer då om man som butikspersonal råkar sälja folköl eller tobak till en kund? Eller om man helt enkelt gör det medvetet?
MISSA INTE: Ny röntgenmaskin får kunderna att rusa till Ica
Då kan Ica-personalen få fängelse – av att sitta i kassan
Reglerna kring vilka som behöver visa legitimation varierar från butik till butik. Ibland handlar så kallade "kontrollanter" på butiken för att se så att regleringen sköts rätt.
Men då och då händer det som inte får ske – nämligen att man råkar sälja tobak eller folköl till någon som egentligen inte får köpa.
När Nyheter24 når Icas kundservice berättar de att man som anställd kan riskera böter och till och med fängelse.

– Enligt lag är det förbjudet att sälja tobaksvaror eller folköl till personer under 18 år. Den som gör det, även om det sker av misstag, kan hållas personligt ansvarig och riskerar böter. I mycket allvarliga fall kan det även bli fråga om fängelse, även om det är ovanligt, berättar kundtjänsten.
– Kommunen har också rätt att genomföra kontrollköp där en myndig person som ser ung ut testar om personalen följer ålderskontrollen. Dessa kontrollköp används som underlag för tillsyn, men leder inte direkt till böter eller straff.
Internt på Ica hanteras situationen i första hand av butikschefen (handlaren). Vad som händer beror på omständigheterna.
.jpg)
– Vanligtvis får den anställda en skriftlig varning vid första överträdelsen. Om det sker upprepade gånger, eller om det bedöms som allvarligt slarv, kan det leda till avstängning från kassaarbete, och i vissa fall uppsägning. Alla Ica-butiker ska ha ett egenkontrollprogram som innehåller rutiner för hur försäljning av åldersreglerade varor ska gå till, inklusive krav på legitimation om kunden ser ut att vara under 25 år, berättar de.