Annons

BBL och bröstlyft ger sjuklön – skattebetalare står för notan

Publicerad: 15 juli 2025, kl. 17:00
Operation och sedlar
Foto: MIKAEL FRITZON / TT & Anders Wiklund/TT

Allt fler sjukskriver sig efter frivilliga plastikoperationer – och notan hamnar hos arbetsgivare och skattebetalare. Nu växer ilskan bland småföretagare som menar att systemet har spårat ur.

Bröstoperationer, rumpförstoringar och ansiktslyft. Estetisk kirurgi har blivit vardag i Sverige – och det har också sjukskrivningarna som följer.

Det många inte känner till: det finns inga särskilda begränsningar i lagen som hindrar någon från att få sjukpenning efter ett frivilligt skönhetsingrepp.

Skönhetsingrepp ger rätt till ersättning

Enligt gällande regler kan sjukskrivning beviljas så länge arbetsförmågan är nedsatt – oavsett varför ingreppet gjordes. Det betyder att den som genomgår en helt frivillig "Brazilian butt lift" eller en "mommy makeover" i vissa fall kan få ersättning från både arbetsgivare och Försäkringskassan, skriver SVT Nyheter.

Detta "mommy makeover"

Enligt Nordiska Kliniken är en "mommy makeover" är ett vanligt ingrepp för den som vill återställa kroppen efter en graviditet. Ingreppet kan bestå av bukplastik, där magmusklerna sys ihop, bröstförstoring, fettsugning och ett bröstlyft – allt i en och samma operation.

Annons

"Våra medlemmar får ta smällen"

Hos Småföretagarnas Riksförbund är frustrationen stor. Arbetsgivaren betalar sjuklön de första två veckorna – även när ingreppet är frivilligt och estetiskt.

Caroline Szyber vice ordförande för Småföretagarnas Riksförbund säger till SVT Nyheter:

– Som en av våra medlemmar som på kort tid haft två anställda som genomgått skönhetsoperationer. Det är en avsevärd summa för en arbetsgivare – för helt frivilliga estetiska ingrepp. 

Annons

Hon berättar om företagare som fått hantera flera sjukskrivningar kort efter varandra – till följd av plastikkirurgi.

Försäkringskassan: Orsaken spelar ingen roll

När sjukskrivningen passerar dag 14 tar staten över. Då gäller samma sak: så länge arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel kan man få sjukpenning.

Förslag lades – men stoppades

Annons

Frågan har diskuterats tidigare. En statlig utredning 2009 föreslog att endast så kallad rekonstruktiv kirurgi – efter exempelvis olyckor eller sjukdom – skulle ge rätt till ersättning. Men förslaget blev liggande, utan åtgärd från dåvarande regering.

Daniel Grynfarb är verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan och berättar för SVT Nyheter att försäkringskassan inte värderar varför man gör en operation, utan om den leder till en nedsatt arbetsförmåga. 

Nu vill Småföretagarnas Riksförbund se en förändring då medlemmarna tycker det gått för långt, säger Caroline Szyber till SVT Nyheter

Lagen i korthet

  • Dag 1–14: Arbetsgivaren står för sjuklönen.
  • Från dag 15: Försäkringskassan kan ta över – även vid skönhetsingrepp.
  • Läkarintyg krävs från dag 8, men skälet till sjukskrivningen behöver inte framgå.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons