Från kustområdet söder om Stockholm, Valdemarsvik och Nynäshamn har algblomning synts till av privatpersoner, och längs Gotlands östra sida driver algblomning in från Östersjön, enligt SMHI:s satellitövervakning.
— Till de jag pratat med på Gotland har jag sagt att om det går kan de bada på västsidan i stället för på östsidan. Det verkar som att det kan bli mer problem på östsidan där det driver in mer algblomning helt enkelt, säger Marie Johansen.
— Man ska ha respekt för de här blomningarna. Jag rekommenderar att man inte ger sig ut och badar om man tycker att det ser väldigt grumligt ut i vattnet.
Precis kommit i gång
Johansen poängterar att SMHI har en övergripande bild och är beroende av rapporter från allmänheten för att veta hur det ser ut på lokal nivå, men att fler vittnar om att algblomningen har startat.
Men till havs är SMHI:s bild mer sammansatt. Där syns ytsamlingar av cyanobakterier, alltså en av de vanligaste bakterierna i det som är algblomning, i stora delar av Östersjön och norra Bottenhavet, Skärgårdshavet och Finska viken.
— Det är svårt att säga om det är ovanligt mycket algblomning i år eftersom den precis har kommit i gång, men men det verkar i alla fall inte vara lite algblomning i år, säger Marie Johansen.
Utslag och magproblem
Algblomning sker då växtplankton och cyanobakterier massförökar sig. Det sker i regel på sommaren då det är varmt och ljust och kan orsaka en blågrön grumling av vattnet. I Östersjön förekommer algblomning varje år, men det är för tidigt att säga hur omfattande den blir.
Algblomning kan orsaka utslag och hudirritation samt magproblem som diarré och kräkningar. I sällsynta fall har algblomning orsakat allvarlig förgiftning, framförallt hos småbarn och hundar som sväljer kontaminerat vattnet.