Att gå i pension kan kännas lockande – särskilt efter ett långt arbetsliv. Men många som planerar att gå i pension lite för tidigt vet inte om att det kan få oväntade ekonomiska konsekvenser.
Det är ett vanligt misstag och för den som har låg pension kan det bli dyrt – och det handlar inte om småsummor.
LÄS MER:
Misstaget många gör
Garantipensionen är en del av det svenska pensionssystemets grundskydd och riktar sig till personer med låg eller ingen inkomstgrundad pension.
Men för att kunna få den måste vissa villkor vara uppfyllda, och många missar en viktig detalj: när man tar ut sin pension spelar roll.
Enligt Emma Dahlqvist, verksamhetsspecialist på Pensionsmyndigheten, kan ett för tidigt uttag göra att inkomstpensionen räknas upp på ett sätt som gör att man hamnar över gränsen för att få garantipension – trots att man i praktiken har låg pension, enligt E55.
LÄS MER:
Gick i pension vid 63 – blev utan pengar
Myndigheten betonade ett fall som inträffade med en kvinna, född 1958, som valde att gå i pension vid 63 års ålder.
Hennes inkomstpension låg då på 15 500 kronor i månaden – egentligen under gränsen för garantipension. Men eftersom pensionen beräknas som om den tagits ut vid 66 års ålder, räknades hennes pension upp till 18 200 kronor.
Resultatet? Hon förlorade hela garantipensionen.
För att få garantipension i dag gäller att ensamstående inte får ha mer än 18 118 kronor i inkomstpension före skatt, medan gränsen för gifta ligger på 16 407 kronor. Men siffrorna blir missvisande vid ett tidigt uttag, eftersom inkomstpensionen “justeras upp” vid beräkningen, enligt Dagens PS.
Dahlqvist, råder därför alla att logga in på Pensionsmyndighetens webbplats och göra en individuell prognos innan beslut tas om pensionsålder.