Av alla 5 000 svampsorter som finns i skog och mark i Sverige som man kan se med blotta ögat är det bara cirka 100 som är ätbara.
— Varje år är vi särskilt oroliga för förgiftningar från svampar som innehåller amatoxiner eller orellanin. Båda kan ge livshotande symtom, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen.
Livsfarliga gifter
Amatoxin finns bland annat i vit och lömsk flugsvamp samt i den lilla gifthättingen. Först ger de magsjuka, sedan en tillfällig förbättring – men efter ett till två dygn kan leverskador uppstå, ibland följt av leversvikt.
Orellanin förekommer i toppig giftspindling och i orangebrun giftspindling. Symtomen, som illamående, frossa och huvudvärk, kommer ofta först efter flera dagar och är kopplade till njurskador.
— Tittar man på dödsfall som har skett generellt genom åren så är det i princip alltid dödsfall inom gruppen med amatoxiner, säger Peter Hultén.
Giftinformationscentralen känner inte till att det ska ha skett några dödsfall i år.
En tumregel
För ovana svampplockare finns det en enkel tumregel: undvik svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.
— Ett klassiskt misstag är att blanda ihop champinjon med vit flugsvamp. Champinjoner har rosa eller mörka skivor, vit flugsvamp har vita skivor, säger Peter Hultén.
— Lär man sig känna igen vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och toppig giftspindling så är man ganska säker. Det är de vanligaste dödliga arterna, säger Michael Krikorev, mykolog vid SLU.