I en ny rapport ger myndigheten en rad rekommendationer för hur man ska hantera mat i sitt kylskåp före, under och efter ett strömavbrott.
För första bör man ha det ordentligt kallt, helst 4 grader. Då tar det flera timmar längre innan temperaturen når en en nivå då bakterier börjar föröka sig.
Samtidigt ska man se till att ha en kyltermometer som är oberoende av el, och lägga kylklampar eller plastflaskor med vatten i frysen i beredskap.
När strömavbrottet börjat bör man notera klockslaget om man kan, så att man vet hur länge kylskåpet varit av. Undvik att öppna kylskåpsdörren i onödan.
Om strömavbrottet varat i fyra till sju timmar brukar det mesta fortfarande vara okej. Här gäller det att titta, lukta och smaka för att se om varorna går att äta, förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp med nedsatt immunförsvar.
Efter något dygn kan mjölken ha blivit oaptitlig, men det är fortfarande okej att provsmaka. Risken för att bli sjuk av maten är fortfarande låg, med några undantag.
Om temperaturen når rumstemperatur och kylskåpet är avslaget i över tio timmar är det dags att kasta fisk, skaldjur, kött och matlådor.