Nu angriper ett internationellt forskarlag både företag och politiker i en serie med tre studier om människors förändrade kostmönster.
Budskapet, som publiceras i tidskriften Lancet, är att det finns tydliga kopplingar mellan konsumtion av ultraprocessade livsmedel och ökad risk för en rad sjukdomar – samt att konsumtionen av dessa livsmedel ökar i stort sett i hela världen. Forskarna ser också att försäljningen styrs av globala storföretag med stor makt att påverka både beslutsfattare och konsumenter.
Ett fåtal företag
I den första studien har forskarna gått igenom en stor mängd studier på området och konstaterar att konsumtionen av mat, dryck, snacks och godis som är rika på socker och onyttiga fetter men har lite näring ökar globalt. Samtidigt äter människor mindre livsmedel som är minimalt eller lite processade vilket i sig också ger negativa hälsoeffekter.
Den andra studien undersöker hur ultraprocessad mat marknadsförs – inte minst mot barn. I den efterlyser forskarna hårdare regler och uppmanar till att göra mer hälsosam mat billigare och mer tillgänglig genom till exempel subventioner.
I seriens tredje del konstaterar forskarna att det är en handfull företag som dominerar livsmedelsmarknaden. Det handlar bland annat om Nestlé, Pepsico, Unilever och Coca-Cola som alla har stor makt över var och hur produkterna exponeras. Det går att jämföra med hur tobaksbolagen arbetat med lobbyism, enligt forskarna.
— Den här förändringen i hur vi äter drivs på av mäktiga globala företag som gör enorma vinster genom att prioritera ultraprocessade produkter. De har råd med omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa insatser som främjar hälsosamt ätande, säger Carlos Monteiro, professor i nutrition och folkhälsa vid University of São Paolo i Brasilien och en av studieförfattarna, under en digital pressträff.
Ska vilja äta mer
Maten är framtagen med smak och konsistens för att vi ska vilja äta mer, konstaterar forskarna, vilket bidrar till ökad försäljning. Som exempel tar de upp att andelen som ultraprocessade livsmedel utgör av de totala livmedelsinköpen har tredubblats i Spanien de senaste 30 åren.
Forskarna menar att ultraprocessade livsmedel även är ohälsosamma genom att de utsätter oss för kemikalier från förpackningar och tillsatser.
— Det handlar inte om att varje enskilt livsmedel som är ultraprocessat är farligt. Men när de totalt utgör en allt större del av människors kost blir det ett hälsohot, säger medförfattaren Philip Baker, forskare inom globala livsmedelssystem vid University of Sydney, under pressträffen.
Studierna innehåller förslag och uppmaningar om att bland annat införa varningsmärkningar på förpackningar, skatter på vissa produkter och förbud mot ultraprocessad mat i offentliga institutioner som skolor och sjukhus.




