På onsdag smäller det, då ska middagen serveras för Nobelbankettens strax över 1 300 gäster. Innan dess har 49 kockar fyra dagar på sig att göra verklighet av stjärnkockarna Pi Les och Tommy Myllymäkis samt ”Konditorernas konditor” Frida Bäckes meny.
— Känslan är väldigt, väldigt bra. Det är dag två. Vi producerar mycket, men vi har svårt att nå målet om jag säger så. Vi ligger på tusen och bara tuggar, men det går jättebra, säger Eriksson, som i år gör sin 21:a Nobelbankett.
När kockarna kommer med sina recept fungerar han som bollplank. Det handlar inte bara om att laga mat – utan allt runt omkring.
Svåra moment finns och matens teknik blir mer avancerad för varje år. Målet är att varje rätt ska serveras på cirka tolv minuter – och det är "oerhört komplicerat", enligt Eriksson.
Vad är det värsta som kan hända?
— Det är egentligen att någon kyl går sönder. Om det händer i natt kan vi alltid jobba två dygn i sträck, men händer det mellan den nionde och tionde får vi jätteproblem.
Att försöka få fram information om vad som kommer att ligga på tallrikarna på onsdagen är omöjligt.
— Inspirationen kommer från skogen som Tommy och Pi har nämnt. Så vi fortsätter på det temat.
Eriksson beskriver menyn som ”mat i tiden” och nämner speciellt finalen:
— Jag tror desserten kommer vara en fröjd för ögat.





