Måndag 14 Jun
Stockholm

da Costa-mordet förblir olöst

25 år sedan Catrine da Costa styckmördades - nu preskriberas fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att det först om en vecka är 25 år sedan styckmordet på Catrine da Costa uppdagades, lade chefsåklagare Stefan Bergman ner förundersökningen redan den 1 juli just på grund av preskription.

Allt talar för att kvinnan avled redan i juni 1984, menar han.

– Det är ett unikt fall, med många speciella omständigheter. Jag kommer att bära det med mig, även om jag inte grubblar på det varje dag. Det är framför allt tragiskt för de anhöriga att de inte får veta vad som hände. Sedan är det tråkigt för rättsväsendet att ingen är dömd, säger Stefan Bergman.

Någon dödsorsak för Catrine da Costa har aldrig kunnat fastställas - faktum är att ingen ens är säker på att hon blev mördad.

Delar av hennes kropp har aldrig återfunnits, bland annat saknas hals och huvud.

–Teoretiskt sett kan hon ha ramlat och slagit ihjäl sig. Det hela bygger på indicier. Å andra sidan är det väldigt mycket som talar för mord. Jag har inte hört talas om någon som styckats efter en naturlig död, kommenterar Stefan Bergman.

Chefsåklagare Stefan Bergman har inget emot en förlängd preskriptionstid för grova våldsbrott:

– Att ta bort den helt är lite fånigt. Efter hundra år måste ju gärningsmannen vara 120 eller 130 år. Det vore snarare rimligt att förlänga preskriptionstiden till 50 år, säger Bergman till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela