Gangsterkungen utpekas som hjärnan

41-åringen ledde svenska juggemaffian - utpekas som hjärnan i helikopterrånet.


Serbisk polis tror att hjärnan bakom det spektakulära helikopterrånet är en 41-årig man, född i Bosnien-Hercegovina men uppväxt och under många år boende i Sverige.

Det skriver den serbiska tidningen Novosti i dag.

Den nu 41-årige mannen som utpekas har en lång brottshistorik och kallades under tiden i Sverige för "Gangsterkungen".

Landslagsman i taekwondo

Mannen växte upp i en förort söder om Stockholm och blev placerad på fosterhem som 16-åring.

Under en period på 1990-talet var mannen svensk landslagsman i kampsporten taekwondo.

Ledare för juggemaffian

Efter mordet på nära vännen Dragan JoksovicSolvalla 1998 ska 41-åringen ha tagit över som ledare för den jugoslaviska maffian i Sverige.

I november 2003 åtalades mannen för grovt vapenbrott och dömdes till ett tvåårigt fängelsestraff, men rymde under en obevakad permission.

De senaste sex åren har mannen bott i Serbiens huvudstad Belgrad.

Nyheter24 har pratat med en av mannens vänner från tiden i Sverige, som inte tror att 41-åringen har något med helikopterrånet att göra.

– Jag tror inte att han har något med det att göra. Han gör andra saker nuförtiden. Han jobbar med fastigheter, säger källan till Nyheter24.

"Medierna behöver syndabockar"

Han tror att det bara är lösa spekulationer från media.

– Medierna behöver en syndabock. Det var samma sak när de sa att helikopterpiloten var där nerifrån trakten. Sen det visade sig att han var svensk och jobbade på den firma där de snodde helikoptern, säger källan.

Serbisk polis visste om rånet

Enligt serbisk media ska säkerhetspolisen i Serbien haft information om förberedelserna inför det största rånet i Sverige redan i början på september.

Man ska också ha informerat de ansvariga vid den svenska ambassaden i Belgrad om detta, skriver den serbiska tidningen Novosti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!