Två anhållna häktas för helikopterrånet

Häktningsförhandlingarna mot de misstänkta helikopterrånarna pågår.


En 38-årig man har nu formellt häktats i Stockholms tingsrätt, misstänkt på sannolika skäl för grovt rån gällande värdedepårånet i Västberga i förra veckan.

Den första häktningsförhandlingen med 38-åringen är avslutad. Han uppges vara restaurangägare och ha serbiskt ursprung.

– Jag kommer att diskutera med min klient om vi ska överklaga. Det här är ett spektakulärt rån och det är ganska lätt att bli häktad i ett sådant fall, säger Ola Salomonsson, som försvarar 38-åringen, till Aftonbladet.

Åklagare Björn Frithiof yrkade på att 38-åringen skulle häktas på sannolika skäl för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån. Tingsrätten gick alltså på Frithiofs linje.

Näst på tur stod den 34-årige helikopterpiloten. Där hade Björn Frithiof yrkat på medhjälp till grovt rån och rätten valde även den här gången att gå hans linje och häkta kändispiloten. Han häktas nu på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

– Jag vet inte om det framkommit något nytt. Av sekretesskäl får jag inte det material som jag behöver för att förbereda mig och det gör mig irriterad. Allt verkar gå lite för fort, säger 34-åringens advokat Leif Silbersky, till Aftonbladet.

Klockan 13 under onsdagen inleddes häktningsförhandlingarna mot de fyra män som misstänks för inblandning i helikopterrånet.

Av de fyra männen är tre misstänkta på sannolika skäl - den starkare misstankegraden - medan 29-åringen är skäligen misstänkt.

Häktningsförhandlingarna var planerade att hållas i Södertörns tingsrätt, men polisen vägrade transportera de misstänkta och förhandlingarna flyttades därför i allra sista stund till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Flytten antas bero på att polisen vill slippa resurskrävande körningar med poliseskort och blåljus.

I stället kan nu de misstänkta männen gå genom den så kallade "Suckarnas gång" - den transportkulvert under marken som förbinder Kronobergshäktet med Stockholms tingsrätt.

Ett 30-tal åhörare var på plats och släpptes in i säkerhetssalen vid lunchtid. Främst handlar det om representanter från media.

Därefter beslutar rätten att de fortsatta häktningsförhandlingarna ska ske bakom lyckta dörrar och samtliga åhörare får lämna rättssalen.

Enligt häktningsframställan begärdes männen häktade eftersom det finns risk att de "genom att undanröja bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning".

Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt bevakas av företaget Group 4 Securicor. Alltså samma företag som utsattes för det rån förhandlingarna nu gäller. G4S sköter dels bevakningen av lokalerna, dels de säkerhetskontroller som genomförs, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.