Årets avslöjande gick till Per Hermanrud

Per Hermanruds dokumentär "Dun till varje pris" vann Stora Journalistpriset för årets avslöjande.


Den slog ner som en bomb. De chockerande bilderna som visade hur ett systematiskt djurplågeri pågår inom den internationella dunindustrin. Per Hermanruds dokumentär "Dun till varje pris" som visades i TV4:s Kalla Fakta vann Stora Journalistpriset för "årets avslöjande".

–Den har fått dramatiska konsekvenser, både publicistiskt med uppmärksamhet i internationella medier, men också genom att det fått företag som Åhléns att sluta sälja dun, och Ikea att dra tillbaks dunprodukter. Dessutom ser man nu över om man ska ändra i djurskyddslagstiftningen, säger Per Hermanrud till DN.

För att avslöja djurplågeriet jobbade Hermanrud med dold kamera och låtsades vara en köpare av dun.

–Många företag säger att de bara plockar efter slakten, men det stämmer inte. Det är flera gånger så lönsamt att plocka dunet flera gånger, det är stålarna som gäller, säger han på prisutdelningen.

"Årets förnyare" gick till Kinga Sandén på Sydsvenskan för sitt användande av Twitter för att komma åt svårtillgängliga källor.

– Det som ger den stora effekten är att jag får tag på folk i hela världen och får reda på hur de tänker. Det är ett öppet nätverk där jag kan följa den jag vill, få kontakt och kan fråga saker, säger hon.

"Årets berättare" gick till Karin af Klintberg och Jane Magnusson på SVT "Ebbe the movie" om Ebbe Carlsson.

– Han var en man som inte hade något att förlora. Det tycker jag är otroligt intressant, säger Magnusson.

Karin af Klintberg berättar att storyn bröt igenom när Anna Greta Leijon beslutade sig för att vara med.

–"Hej, jag heter Anna Greta Leijon och ringer från Sydafrika och jag är med", sa hon, berättar Karin som också avslöjar att dramaturgen gjorde henne på smällen efter inspelningen.

Den sista kategorin är "Lukas Bonniers Stora Journalistpris" som gick till konsumentupplysaren Sverker Olofsson från SVT som får priset för att "han aldrig ger sig".

I ett inslag med medgrundaren och chefredaktören för Daily Beast, Tina Brown, berättar hon för Stina Dabrowski om framtiden för journalistiken. Och hon är hoppfull.

–Jag tror på en renässans för journalistiken. Så fort marknadsmekanismerna för nätjournalistiken hamnar på plats så kommer det att lösa sig, säger hon.

Vinnarna i varje kategori får 75 000 kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!