Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Boström: "En seger för sanningen"

- 21/12/2009, 14:11 -

Alberto Denkberg/AP/Scanpix

Journalisten Donald Boström - som skrev den uppmärksammade artikeln i Aftonbladet - välkomnar det israeliska erkännandet om organstölder.

Den israeliske läkaren och före detta chefen för kriminaltekniska institutet Yehuda Hiss medger i en dokumentärfilm som visades i israeliska TV2 på söndagen att organ från palestinska kroppar stulits.

Liksom organ från döda israeliska kroppar och från utländska arbetare i landet.

Erkännandet kommer inte som någon chock för Donald Boström, som skrev den organstöldsartikel i Aftonbladet som kom att leda till en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

– Alla har vetat att organstöld pågått, det enda som inte bevisats är att det gjorts på palestinska kroppar, säger Boström till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu har de värsta farhågorna besannats och man måste gå till botten med det här.

Boström kallar erkännandet "en seger för sanningen" men säger att han inte ser det som någon personlig revansch.

– Folk frågar mig om jag är glad i dag. Det är jag inte. Mest känner jag mig sorgsen. Över att de här sakerna pågått och att svensk media vägrat ta det här på allvar.

Däremot finns det vissa som gått över gränsen, enligt Boström.

– Svenska Dagbladets ledarsida har beljugit mig ganska kraftigt, de borde egentligen vara skyldiga mig en ursäkt, säger han till Nyheter24.

Donald Boström vill att det ska utredas hur många offren är, vilka de är och att man ser till att de skyldiga straffas. Och även om han är tveksam till om Israel själva kommer att inleda någon ny utredning tror han att de skulle gynnas av det.

– Kan man styrka att det är kriminella element, så att säga, och inte staten som gjort det här kan Israel gå stärkta ur en utredning.