Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Levande karp låg i isdisken i en vecka

- 25/12/2009, 14:54 -

AXEL HEIMKEN/AP/Scanpix

Upprörda julhandlare bevittnade fiskplågeri på ICA Maxi.

TOFTANÄS. Det var på Ica Maxi på Toftanäs i Skåne som Nina Olsson och hennes son gjorde en chockerande upptäckt, skriver Skånskan.

I isdisken låg en levande karp. Sprattlande och kippande efter andan.

Sonen blev chockad och Nina Olsson rasande.

- Jag frågade vad de höll på med och hur de kunde göra så. Det kändes inte okej.

Hon frågade hur länge den legat där. En vecka blev svaret.

Är man inte insatt i fiskars överlevnadsförmåga låter det osannolikt. Men Erik Petersson, som forskar på Fiskeriverkets sötvattenslabb, menar att karpen är slitstark.

- Karpar är riktiga tuffingar när det gäller att överleva. De är anpassade till att klara sig i grumligt och syrefattigt vatten. De kan gräva ner sig i dyn och gå in i ett dvalaliknande tillstånd, säger Erik Petersson till Skånskan.

I Öst- och Centraleuropa där karpen anses vara en delikatess på julbordet är det vanligt att den serveras levande. För smakens skull. Och i Sverige är reglerna oklara.

- Det är lite av en gråzon. Man får importera levande fisk avsedd för direkt konsumtion, säger Ulf-Peter Wickardt på Fiskhälsan AB, som fått regeringens uppdrag att sörja för att odlade fiskar behandlas på ett etiskt hållbart sätt, till SKD.

Erik Petersson på Fiskeriverket tycker inte att det verkar rimligt att låta en levande karp ligga i isdisken en hel vecka.

- Det bästa vore nog om man hade den levande i vatten i butiken och tog upp den och slaktade den åt kunden, säger han till SKD.