1 av 4
- Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX
2 av 4
- Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Anna Simonsson/Scanpix
4 av 4
- Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

Rektor: "Lunds studenter har ingenstans att bo"

Universitetsrektor Per Eriksson spår svår bostadsbrist för Lunds studenter till hösten 2010.


LUND. När rektorn vid det anrika universitetet vid Lund tvingas hyra ut sin soffa till en bostadslös student har det gått långt. Men rektor Per Eriksson är ännu mer dyster inför året som kommer.

Trots att hans inackorderade student som hyrde rektorns soffa flyttat ut till en egen lägenhet. Vid ett möte med fastighetsägareföreningen frågade en representant för ett fastighetsbolag om hans "student på soffan" fått bostad, skriver Sydsvenskan. Strax därpå hade han ett kontrakt på en studentlya.

Men alla har inte samma tur.

– Det stora bekymret är att det inte är någon ordentlig fart på bostadsbyggandet, varken i Lund eller i kommunerna runt omkring. Möjligen med undantag för Landskrona, säger Per Eriksson till Sydsvenskan.

– I alla de diskussioner jag medverkat i om bristen på studentbostäder finns det inga aktörer – varken kommunen, AF Bostäder, nationerna eller de privata bolagen – som inte skyller problemen på andra när frågan förs fram om varför det inte byggs bostäder. Det finns ingen som säger ”ja, vi borde bygga mer”, i stället säger alla att det är de andras fel.

Och rektorn är pessimistisk om studenternas utsikter under det kommande året. Och därmed i förlängningen också framtiden för Lund som universitetsstad.

– Många personer säger att efter det värsta trycket på hösten, då det kommer en massa studenter, lugnar det ner sig. Ja, det gör det i den meningen att studenter lämnar Lund. Många tror att bostadsproblemen lösts därför att tidningarna slutar skriva om dem. Men problemet är inte löst, min student bodde kvar på soffan under hela hösten trots att han letade bostad, säger Per Eriksson till Sydsvenskan.

En snabb dellösning på problemet vore att Lunds universitet får tillstånd att själva hyra ut bostäder till studenter. I dagsläget får de bara hyra ut till utländska studenter.

Frågan ligger nu på regeringens bord. Och ett svar väntas i vår.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Socialdemokraterna vill se ett totalstopp för nya vinstdrivande friskolor.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.