1 av 3
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
2 av 3
- Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Konstnären Lars Vilks mordhotad för rondellhund

Svenske Lars Vilks, som retade delar av den muslimska världen när han porträtterade profeten Muhammed som rondellhund, har blivit mordhotad per telefon från Somalia.


HÖGANÄS. Häromdagen utsattes den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard för ett terrorattentat med yxa. Westergaard - som 2003 ritade en av de kontroversiella karikatyrteckningarna av profeten Muhammed - kom undan med livet i behåll tack vare ett skyddsrum i huset där han bor.

Gärningsmannen som senare kunde gripas var en somalier.

Och i Somalia har terrorgruppen al-Shabaab hyllat attentatsmannen och uppmanat alla somalier i Danmark att återupprepa dådet.

Nu har också den svenske konstnären Lars Vilks, som 2007 tecknade profeten Muhammed i form av en rondellhund, utsatts för hot från Somalia. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

- Mannen, som talade på bruten svenska, frågade om jag kände till vad som hänt i Danmark och konstnären Kurt Westergaard. Jag sa att jag förstås visste om det, säger Lars Vilks och fortsätter:

- Då förklarade mannen att de var ute efter mer och de snart skulle komma till mig. Då hälsade jag dem välkomna, säger Lars Vilks till HD.

Samtalet avslutades men mannen ringer upp på nytt.

- Han återupprepar att "de kommer, de kommer" ett flertal tillfällen. Sedan avslutas samtalet, säger Lars Vilks till tidningen.

I måndags polisanmälde Vilks hotet.

- Jag tittade efter på nätet och kunde konstatera att numret var somaliskt. Jag bedömer detta som ett reellt hot och organiserat. Jag har ju lärt mig under årens lopp att sålla och sortera bort hot men detta är allvarligare eftersom Kurt Westergaards attentatsman också kommer från Somalia, säger Lars Vilks.

Hot
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

Nvidia presenterar ny AI-processor

1 timme sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

3 timmar sedan
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.