Torsdag 6 Okt
Stockholm

Konstnären Lars Vilks mordhotad för rondellhund

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Svenske Lars Vilks, som retade delar av den muslimska världen när han porträtterade profeten Muhammed som rondellhund, har blivit mordhotad per telefon från Somalia.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HÖGANÄS. Häromdagen utsattes den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard för ett terrorattentat med yxa. Westergaard - som 2003 ritade en av de kontroversiella karikatyrteckningarna av profeten Muhammed - kom undan med livet i behåll tack vare ett skyddsrum i huset där han bor.

Gärningsmannen som senare kunde gripas var en somalier.

Och i Somalia har terrorgruppen al-Shabaab hyllat attentatsmannen och uppmanat alla somalier i Danmark att återupprepa dådet.

Nu har också den svenske konstnären Lars Vilks, som 2007 tecknade profeten Muhammed i form av en rondellhund, utsatts för hot från Somalia. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

- Mannen, som talade på bruten svenska, frågade om jag kände till vad som hänt i Danmark och konstnären Kurt Westergaard. Jag sa att jag förstås visste om det, säger Lars Vilks och fortsätter:

- Då förklarade mannen att de var ute efter mer och de snart skulle komma till mig. Då hälsade jag dem välkomna, säger Lars Vilks till HD.

Samtalet avslutades men mannen ringer upp på nytt.

- Han återupprepar att "de kommer, de kommer" ett flertal tillfällen. Sedan avslutas samtalet, säger Lars Vilks till tidningen.

I måndags polisanmälde Vilks hotet.

- Jag tittade efter på nätet och kunde konstatera att numret var somaliskt. Jag bedömer detta som ett reellt hot och organiserat. Jag har ju lärt mig under årens lopp att sålla och sortera bort hot men detta är allvarligare eftersom Kurt Westergaards attentatsman också kommer från Somalia, säger Lars Vilks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.