1 av 3
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
2 av 3
- Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Konstnären Lars Vilks mordhotad för rondellhund

Svenske Lars Vilks, som retade delar av den muslimska världen när han porträtterade profeten Muhammed som rondellhund, har blivit mordhotad per telefon från Somalia.


HÖGANÄS. Häromdagen utsattes den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard för ett terrorattentat med yxa. Westergaard - som 2003 ritade en av de kontroversiella karikatyrteckningarna av profeten Muhammed - kom undan med livet i behåll tack vare ett skyddsrum i huset där han bor.

Gärningsmannen som senare kunde gripas var en somalier.

Och i Somalia har terrorgruppen al-Shabaab hyllat attentatsmannen och uppmanat alla somalier i Danmark att återupprepa dådet.

Nu har också den svenske konstnären Lars Vilks, som 2007 tecknade profeten Muhammed i form av en rondellhund, utsatts för hot från Somalia. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

- Mannen, som talade på bruten svenska, frågade om jag kände till vad som hänt i Danmark och konstnären Kurt Westergaard. Jag sa att jag förstås visste om det, säger Lars Vilks och fortsätter:

- Då förklarade mannen att de var ute efter mer och de snart skulle komma till mig. Då hälsade jag dem välkomna, säger Lars Vilks till HD.

Samtalet avslutades men mannen ringer upp på nytt.

- Han återupprepar att "de kommer, de kommer" ett flertal tillfällen. Sedan avslutas samtalet, säger Lars Vilks till tidningen.

I måndags polisanmälde Vilks hotet.

- Jag tittade efter på nätet och kunde konstatera att numret var somaliskt. Jag bedömer detta som ett reellt hot och organiserat. Jag har ju lärt mig under årens lopp att sålla och sortera bort hot men detta är allvarligare eftersom Kurt Westergaards attentatsman också kommer från Somalia, säger Lars Vilks.

Hot
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Det pekar nedåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning på måndagen. Trenden är den samma i terminshandeln på ledande Europabörser.

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Per Skoglund tappar det helt i Nyhetsmorgon: ”Helv...”

Travexperten Per Skoglund visste inte var han skulle ta vägen i Nyhetsmorgon i lördags.