Stockholm

Expert: H1N1-vaccinet är en bluff

1 av 2
Vaccinet mot svininfluensa - en bluff?
2 av 2
Vaccinet mot svininfluensa - en bluff?. Foto: JACQUES BRINON/AP/Scanpix

Epidemiologen Wolfang Wodarg, ordförande för Europarådets hälsokommitté, avfärdar svininfluensan: "FN blev blåst av läkemedelsindustrin."


Läs mer

Var svinet en anka? Ledande expert sågar massvaccineringen jämns med fotknölarna. Och nu ska Europarådet inleda en särskild granskning av FN:s massvaccineringskampanj.

"En av de största skandalerna"

Epidemiologen Wolfgang Wodarg, ordförande för Europarådets hälsokommitté och tidigare socialdemokratisk förbundsdagsledamot i Tyskland, menar att vinterns stora pandemihysteri och det därpå följande svininfluensavaccinet är en av vår tids största medicinska skandaler.

Och Wolfgang Wodargs kritik är svidande. Han menar att läkemedelsindustrin för att kunna sälja sina patenterade mediciner påverkat vetenskapsmän och myndigheter samt regeringar över hela världen.

"Exponerade friska för risker i onödan"

- De fick regeringar att satsa knappa vårdresurser på ineffektiva vaccineringskampanjer och i onödan exponera miljoner friska människor för riskerna med ett okänt antal biverkningar av ett vaccin som inte testats i tillräckligt hög utsträckning, säger Wolfgang Wodarg.

WHO fattade beslutet om vaccinering efter råd från experter knutna till transnationella läkemedelsföretag, som tjänade miljarder på kontrakten.

I samma veva förändrade man också pandemibegreppet och såg till att läkemedelsföretagen gick fria från ansvar.

Enorma vinster - utan risk

- På det här sättet är vaccinproducenterna säkra på enorma vinster utan att ta någon finansiell risk. Så de väntar bara tills WHO säger "pandemi" och aktiverar sina kontrakt, säger doktor Wolfgang Wodarg enligt PharmaTimes.

Lungspecialisten Wodarg har också tidigare sagt att det finns många risker kopplade till vaccinet som ska skydda oss mot H1N1-viruset. Till exempel finns en förhöjd risk för cancer, menar Wodarg.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.