1 av 2
Vaccinet mot svininfluensa - en bluff?
2 av 2
Vaccinet mot svininfluensa - en bluff? - Foto: JACQUES BRINON/AP/Scanpix

Expert: H1N1-vaccinet är en bluff

Epidemiologen Wolfang Wodarg, ordförande för Europarådets hälsokommitté, avfärdar svininfluensan: "FN blev blåst av läkemedelsindustrin."


Var svinet en anka? Ledande expert sågar massvaccineringen jämns med fotknölarna. Och nu ska Europarådet inleda en särskild granskning av FN:s massvaccineringskampanj.

"En av de största skandalerna"

Epidemiologen Wolfgang Wodarg, ordförande för Europarådets hälsokommitté och tidigare socialdemokratisk förbundsdagsledamot i Tyskland, menar att vinterns stora pandemihysteri och det därpå följande svininfluensavaccinet är en av vår tids största medicinska skandaler.

Och Wolfgang Wodargs kritik är svidande. Han menar att läkemedelsindustrin för att kunna sälja sina patenterade mediciner påverkat vetenskapsmän och myndigheter samt regeringar över hela världen.

"Exponerade friska för risker i onödan"

- De fick regeringar att satsa knappa vårdresurser på ineffektiva vaccineringskampanjer och i onödan exponera miljoner friska människor för riskerna med ett okänt antal biverkningar av ett vaccin som inte testats i tillräckligt hög utsträckning, säger Wolfgang Wodarg.

WHO fattade beslutet om vaccinering efter råd från experter knutna till transnationella läkemedelsföretag, som tjänade miljarder på kontrakten.

I samma veva förändrade man också pandemibegreppet och såg till att läkemedelsföretagen gick fria från ansvar.

Enorma vinster - utan risk

- På det här sättet är vaccinproducenterna säkra på enorma vinster utan att ta någon finansiell risk. Så de väntar bara tills WHO säger "pandemi" och aktiverar sina kontrakt, säger doktor Wolfgang Wodarg enligt PharmaTimes.

Lungspecialisten Wodarg har också tidigare sagt att det finns många risker kopplade till vaccinet som ska skydda oss mot H1N1-viruset. Till exempel finns en förhöjd risk för cancer, menar Wodarg.

/
/
/
/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.