Torsdag 6 Okt
Stockholm

Polis vägrar jaga falukorvsfuskare

Mumsfilibabba.
1 av 3
Mumsfilibabba. Foto:
Men falukorvsfusket är ett utbrett problem.
2 av 3
Men falukorvsfusket är ett utbrett problem. Foto: STEFAN GUSTAVSSON / SVD / SCANPIX SWEDEN
Polisen vill dock inte gärna jaga falukorvsbedragare.
3 av 3
Polisen vill dock inte gärna jaga falukorvsbedragare. Foto: KRISTER LARSSON/SCANPIX

Polismästare: "Det stiftas så många lagar att man inte kan hålla reda på alla."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FALUN. Falukorven är en av det fåtal svenska specialiteter som fått EU:s särartsskydd och vars varumärke därmed är särskilt skyddat från intrång.

Och nu blir det olagligt att sälja falukorv med för lite kött i. Den nya lagen innebär att tillverkare vid misstänkt fusk kan vända sig till polisen. Men där har de inte mycket att hämta.

"Stiftas så många lagar"

- Det stiftas så många lagar att man inte kan hålla reda på alla, säger polismästare Tommy Danefjord till Dala-Demokraten.

Enligt namnskyddslagen som trädde i kraft den första januari 2010 måste falukorven innehålla minst 40 procent kött för att få kallas falukorv. Lagen tillkom i syfte att komplettera EU:s särartsskydd och stärka skyddet mot falukorvsfuskare.

Per Olsson, vd för Melkers Chark i Falun, är en av dem som hyllar den nya lagen.

- Den är jättebra både för oss och för kunderna. Ändå är 40 procent kött en minimistandard. Våra korvar innehåller 70 procent, säger Per Olsson till Dala-Demokraten.

Svårt för konsumenter

De resterande procenten utgörs av bland annat vatten, fett och potatismjöl. Per Olsson menar att lagen är viktig då kunderna inte alltid själva kan skilja på bra och dålig korv.

- Billig falukorv ges ofta stor plats i kyldiskarna och kunderna kan därför inte alltid göra sina egna val. Annars brukar skitprodukter automatiskt väljas bort av konsumenterna.

Prispressen gör annars att falukorven innehåller allt mer vatten och slaggprodukter. I en undersökning som Svenska Dagbladet lät göra häromåret innehåller korvsmeten i regel mellan 30 och 38 procent vatten.

Det kan jämföras med cirka 15 procent i Jokkmokkskorv och Mälarchark som båda vunnit guld i chark-SM.

Polis vill ej jaga falukorv

Men Tommy Danefjord, polismästare i Norrtälje, är inte alls särskilt angelägen om att stoppa falukorvsfusket.

- Jag har svårt att se hur vi ska hinna jaga falukorvsbrottslingar, när vi inte ens har tid att hinna med riktig brottslighet, säger han till Dala-Demokraten.

Faktum är att polismästaren inte ens känner till den nya lagen.

- Det stiftas så många nya lagar att man inte kan hålla reda på alla. Den här lagen med dubbdäck till exempel. Vem fan kan hålla koll på om det är dubbar eller inte på dem? säger Tommy Danefjord till DD.

"Jag tillagar i ugn"

Han tycker dock att lagen kan vara viktig för konsumenterna - bara polisen slipper se till att den efterlevs.

- Det är klart att man vill ha bra mat. Jag brukar tillaga falukorven i ugn och vill självklart inte ha massa tillsatser. Men jag hoppas slippa jaga falukorvsbedragare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.