Mumsfilibabba.
1 av 3
Mumsfilibabba.
Men falukorvsfusket är ett utbrett problem.
2 av 3
Men falukorvsfusket är ett utbrett problem. - Foto: STEFAN GUSTAVSSON / SVD / SCANPIX SWEDEN
Polisen vill dock inte gärna jaga falukorvsbedragare.
3 av 3
Polisen vill dock inte gärna jaga falukorvsbedragare. - Foto: KRISTER LARSSON/SCANPIX

Polis vägrar jaga falukorvsfuskare

Polismästare: "Det stiftas så många lagar att man inte kan hålla reda på alla."


FALUN. Falukorven är en av det fåtal svenska specialiteter som fått EU:s särartsskydd och vars varumärke därmed är särskilt skyddat från intrång.

Och nu blir det olagligt att sälja falukorv med för lite kött i. Den nya lagen innebär att tillverkare vid misstänkt fusk kan vända sig till polisen. Men där har de inte mycket att hämta.

"Stiftas så många lagar"

- Det stiftas så många lagar att man inte kan hålla reda på alla, säger polismästare Tommy Danefjord till Dala-Demokraten.

Enligt namnskyddslagen som trädde i kraft den första januari 2010 måste falukorven innehålla minst 40 procent kött för att få kallas falukorv. Lagen tillkom i syfte att komplettera EU:s särartsskydd och stärka skyddet mot falukorvsfuskare.

Per Olsson, vd för Melkers Chark i Falun, är en av dem som hyllar den nya lagen.

- Den är jättebra både för oss och för kunderna. Ändå är 40 procent kött en minimistandard. Våra korvar innehåller 70 procent, säger Per Olsson till Dala-Demokraten.

Svårt för konsumenter

De resterande procenten utgörs av bland annat vatten, fett och potatismjöl. Per Olsson menar att lagen är viktig då kunderna inte alltid själva kan skilja på bra och dålig korv.

- Billig falukorv ges ofta stor plats i kyldiskarna och kunderna kan därför inte alltid göra sina egna val. Annars brukar skitprodukter automatiskt väljas bort av konsumenterna.

Prispressen gör annars att falukorven innehåller allt mer vatten och slaggprodukter. I en undersökning som Svenska Dagbladet lät göra häromåret innehåller korvsmeten i regel mellan 30 och 38 procent vatten.

Det kan jämföras med cirka 15 procent i Jokkmokkskorv och Mälarchark som båda vunnit guld i chark-SM.

Polis vill ej jaga falukorv

Men Tommy Danefjord, polismästare i Norrtälje, är inte alls särskilt angelägen om att stoppa falukorvsfusket.

- Jag har svårt att se hur vi ska hinna jaga falukorvsbrottslingar, när vi inte ens har tid att hinna med riktig brottslighet, säger han till Dala-Demokraten.

Faktum är att polismästaren inte ens känner till den nya lagen.

- Det stiftas så många nya lagar att man inte kan hålla reda på alla. Den här lagen med dubbdäck till exempel. Vem fan kan hålla koll på om det är dubbar eller inte på dem? säger Tommy Danefjord till DD.

"Jag tillagar i ugn"

Han tycker dock att lagen kan vara viktig för konsumenterna - bara polisen slipper se till att den efterlevs.

- Det är klart att man vill ha bra mat. Jag brukar tillaga falukorven i ugn och vill självklart inte ha massa tillsatser. Men jag hoppas slippa jaga falukorvsbedragare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.