Det här är den svenske exnazistledaren

Anders Högström, 34, är den som misstänks vara hjärnan bakom Auschwitzkuppen.


Den tidigare svenske nazistledaren, Anders Högström, 34, träder nu fram i Expressen och Aftonbladet.

Högström misstänks vara hjärnan bakom stöldkuppen mot dödslägret Auschwitz där den ökända skylten "Arbeit macht frei" stals.

Artur Wrona, polska statens åklagare, har tidigare i veckan bett svensk polis om hjälp med att förhöra Högström och ytterligare en svensk.

Wrona säger sig ha stark bevisning mot Högström. Men själv säger sig den tidigare nazistledaren vara oskyldig.

– Så fort vi fick information om stölden har vi agerat. Vi tog kontakt med svensk och polsk polis och och gav den information vi hade som ledde till att skylten hittades, säger Anders Högström till Expressen.

Högström menar rentutav att han gjort en samhällsinsats.

– Jag har vidarebefordrat information till polisen som lett till att man har gripit de här personerna och att man har förhindrat eventuella terrorhandlingar, säger han till Aftonbladet.

På 90-talet var han en av Sveriges ledande nazistprofiler. Och frontfigur för Nationalsocialistisk front, NSF.

När de stora tidningarna den 30 november 1999 publicerade namn och bild på den svenska nazirörelsens värstingliga var han ett av namnen.

Därefter valde Anders Högström att hoppa av och gick med i organisationen Exit för att motverka nazism och ge stöd åt andra avhoppare.

På en antirasistisk gala i Globen hyllandes han av kronprinsessan Victoria och dåvarande statsminister Göran Persson.

Nu står han anklagad för att ha stulit Auschwitzskylten, som enligt uppgifter i Aftonbladet kring jul, skulle användas för att finansiera en nazistisk kupp mot Sveriges regering.

Men Anders Högström säger sig stå långt från nazismen i dag.

– Jag har inget med nazismen att göra överhuvud taget. Jag står för vanliga demokratiska tankar, säger han till Expressen.

2007 åtalades Anders Högström för häleri efter att ha sålt bland annat sablar, pistoler och musköter som stals ur en second hand-butik i Karlskrona i september 2006.

Över nätet ska han även ha sålt två robotar som var stulna från Marinmuseum i Karlskrona.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hizbollah: Har beskjutit israeliskt artilleri

Lastbil körde in i byggnad – flera skadade

Flera personer skadades svårt när en lastbil körde in i en myndighetsbyggnad i staden Brenham, väster om Houston, i Texas.

Östersund: Polisen rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, polis kontaktas gällande påverkad man utomhus", skriver polisen på sin hemsida.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

1 timme sedan
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

2 timmar sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

2 timmar sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.