Exnazisten Anders Högström ska ha bluffat Aftonbladet för att få loss pengar.
Exnazisten Anders Högström ska ha bluffat Aftonbladet för att få loss pengar.

Nazistkuppen mot Sveriges regering var en bluff

Aftonbladets uppgifter om att den stulna Auschwitzskylten skulle finansiera ett attentat mot den svenska regeringen var en bluff, enligt nya uppgifter.


STOCKHOLM.  På julafton bekräftade Patrik Peter vid Säpo för Aftonbladet att säkerhetspolisen vidtagit åtgärder för att utreda det terrorattentat mot Sveriges riksdag och regering som svenska nazister ska ha stått i färd med att utlösa.

Attentatet skulle finansieras bland annat med den stulna skylten "Arbeit macht frei" vars ironiskt morbida budskap en gång välkomnade de dödsdömda offer för Förintelsen som trädde in i utrotningslägret Auschwitz.

"Allt var en bluff"

Nu skriver Politikerbloggen att allt var en bluff.

Enligt Politikerbloggens Niklas Svensson är det den tidigare nazistledaren Anders Högström (bild nummer 2 ovan) - utpekad som hjärnan bakom stölden av Auschwitzskylten - som också ligger bakom bluffen.

Förra sommaren utsåg Stockholms tingsrätt en god man och förmyndare åt Anders Högström: Lars-Göran Wahlström.

Nazistgruppen finns inte

Enligt Wahlström ska Högström ha fått betalt av Aftonbladet för de falska uppgifterna. Något som Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, avvisar.

Enligt Högströms förmyndare existerar inte den militanta nazistgrupp som ska ha planerat att slå till mot riksdagen och statsminister Fredrik Reinfeldts bostad.

Några raketgevär eller andra vapen finns inte heller.

Säpo bekräftade

Trots det bekräftade Säpos Patrik Peter Aftonbladets uppgifter på julafton:

- Vi känner till uppgifterna om påstådda attentatsplaner sedan en längre tid. Vi har vidtagit åtgärder, sa Peter då.

Det gav uppgifterna snabb spridning i andra medier och utlöste oro hos rikdagsledamöter och inom regeringen.

Anders Högström - som efter att ha hoppat av naziströrelsen blev hyllad som hjälte av bland andra kronprinsessan Victoria och dåvarande statsminister Göran Persson och var med på en stor gala på Globen - skulle själv ha varit en av terroristerna vars uppdrag det var att utföra attentatet.

"Mer Baader-Meihof"

– De klassiska nazistiska organisationerna är förlegade. De består av en samling ointelligenta människor som inte kan åstadkomma något. Jag tror mer på människor som är beredda att handla. Jag är mer Baader-Meinhof-inspirerad, sa Anders Högström då.

Men då var han anonym. När Högström trädde fram i Expressen och Aftonbladet på fredagen - numera som huvudmisstänkt i stöldhärvan och eventuellt föremål för utlämning till den polska rättvisan - tonade han tvärtom ner sin roll.

"Högström ville bli känd"

Lars-Göran Wahlström, Högströms förmyndare, är mycket känd i nazistkretsar. Wahlström är mångmiljonär och bland annat fastighetsägare i centrala Stockholm. Han är också Högströms hyresvärd.

Och exnazistens hyresvärd och gode man har en helt annan historia att berätta. Han säger att Högströms syfte med Auschwitzkuppen i själva verket var att bli känd - eller snarare ökänd.

- Han ville sälja intervjuer till media. Om man blir riktigt känd så kan man ju tjäna pengar på det till sist. Och Anders trodde att det här skulle bli århundradets brott och att medierna skulle stå på rad, säger Wahlström till Politikerbloggen.

"Aftonbladet betalade bra"

Det fanns inte ens någon köpare till skylten, menar förmyndaren.

- Anders har inga såna kontakter och han är ökänd i nazistkretsar i dag. Han har inga kontakter överhuvudtaget.

Wahlström påstår att Aftonbladet betalade bra för Högströms story om planerade nazistattentat.

- Anders har ett behov av att synas och göra sig märkvärdig. Men han förbereder inga statskupper och han har inga kontakter med militärer eller vad som nu har påståtts, säger Lars-Göran Wahlström till Politikerbloggen.

Jan Helin dementerar

- Det är tragiskt att han nu skämmer ut sig trots att jag försökt avstyra det hela.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin säger till Politikerbloggen att tidningen "inte betalat en krona" till Anders Högström.

1998 publicerade Aftonbladet ett antal bilder på nazister som påstods vara ute efter att mörda journalisten och författaren Alexandra Pascalidou och polisen Claes Cassel. Det visade sig senare att bilderna var framkallade på Aftonbladets redaktion, och var ett beställningsjobb av reportern.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!