15-åriga Therese Johansson Rojo mördas brutalt av jämåriga i Stureby i Stockholm i juni. Hennes motto - Lev Livet Fullt Ut - sprids som ett mantra bland sörjande och saknande.
1 av 2
15-åriga Therese Johansson Rojo mördas brutalt av jämåriga i Stureby i Stockholm i juni. Hennes motto - Lev Livet Fullt Ut - sprids som ett mantra bland sörjande och saknande. - Foto: Rebecka Fogelmark/Scanpix
2 av 2
- Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Sturebymördarna kan få dubbelt så långa straff

Sturebyfallet går upp i hovrätten i dag, måndag. Och åklagaren kräver en fördubbling att de båda morddömda ungdomarnas straff.


STOCKHOLM. De två 16-åriga ungdomar som tillsammans planerade mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo i Stureby dömdes i tingsrätten båda till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

När målet nu har överklagats till hovrätten är det bara den 16-årige pojken som är nöjd med den tidigare domen.

Åklagaren vill fördubbla båda mördarnas straff.

Och flickan vill gå helt fri.

Mördade Thereses föräldrar har i rollen som målsägande också - för ovanlighetens skull i den här typen av mål - också krävt längre fängelsestraff.

De vill dessutom ha högre skadestånd.

Claes Borgström, pojkens försvarare är mycket kritisk till att brottsoffer får sätta agendan i straffrågan.

– När det gäller påföljden har jag svårt att förstå dem som reagerat på att min klient bara fick ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Som om det sen vore över för hans del. Han har ett långt liv framför sig med den skuldbörda som inte kan straffas bort, sa Borgström tidigare till SvD.

Om den mördade flickans föräldrars krav säger han att det inte gynnar dem heller att pojken får tillbringa mer tid i fängelse.

– Jag har full respekt för deras känslor men tror att sorgen kan bearbetas bättre på annat sätt än genom vedergällning, säger Borgström till nyhetsbyrån TT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.