1 av 3
- Foto: Faksimil från facebook
2 av 3
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
3 av 3
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Reinfeldts pressekreterare hyllar "invandrarföretag" för bajstorkning

Riksdagskandidaten Edvard Unsgaard hyllar snabb utryckning av städande invandrare.


På söndagen hittade Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard, som också kandiderar till riksdagen, bajs i trappuppgången. En obehaglig överraskning - men Unsgaard löste snart problemet. Och strax därpå hyllade han invandrarna som torkat upp bajset i sin facebookstatus:

"Tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade inatt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb."

Nyheter24 når Edvard Unsgaard för att få hjälp att tolka uttalandet.

Anser du att invandrare har en särskild fallenhet för städning?

– Nej det gör jag inte, säger Edvard Unsgaard.

– Vad jag menade var att det var fantastiskt att få ett jobb gjort så snabbt, på en söndag. Du vet själv hur svårt det kan vara att få tag på hantverkare. Det kan vara omöjligt att få tag på någon en söndag så jag tyckte det var helt fantastiskt.

Hur menar du att det här är arbetslinjen?

– Vad jag menar med arbetslinjen var att det gick så snabbt med det här företaget.

Varför är det så viktigt att nämna att det var invandrare?

– Varför jag nämner just invandrarföretagare var att jag ville visa min tacksamhet.

Att invandrare skulle vara duktiga på det här låter lite som en generalisering av samma typ som att "svarta har rytmen i blodet" och liknande.

– Det är en vantolkning av vad jag har sagt, säger Edvard Unsgaard till Nyheter24.

Kan du förstå att folk uppfattar det så?

–  Nej, man får väl fråga vad personen egentligen menar. Men det är valår och det pågår en politisk kamp, så jag får lära mig den läxan av det här.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Luciano Astudillo kallar Unsgaards statusuppdatering "fånig" men vill inte kalla den rasistisk.

– Jag blir inte så indignerad men jag tycker det är korkat, säger han till Nyheter24.

Han poängterar att många städare för all del är invandrare och att det inte alls är något fel med städyrket.

– Det är väl bra att det finns en städfirma som kan rycka ut snabbt men inte extra bra för att städerskan kommer från Ryssland. Då förstärker han bilden av blatten som den som inte har mer att komma med när han uttrycker sig på det sättet, säger Astudillo till Nyheter24.

Också miljöpartiets Yvonne Ruwaida tycker att Unsgaards generaliseringar är av ondo.

– Det är trevligt att städbolaget har en hög service. Däremot har varken invandrare eller arbetslinjen något med städbolagets höga servicenivå att göra, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.