1 av 2
Fredrik Jönsson fick rätt i Norrköpings tingsrätt och beviljas ett skadestånd på 5 000.
2 av 2
Fredrik Jönsson fick rätt i Norrköpings tingsrätt och beviljas ett skadestånd på 5 000.

Sverigedemokrat dömd för förtal

Sd-toppen Markus Wiechel, som är ordförande för sverigedemokraterna i Östergötland, har dömts att betala 5 000 i skadestånd till en ung kommunist som han förtalat på sin blogg.


NORRKÖPING. Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland, Markus Wiechel, ska betala 5 000 kronor till en ungkommunisten Fredrik Jönsson efter att ha förtalat honom på sin blogg.

Utpekad som brottsling

I blogginlägget pekades Fredrik Jönsson - medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, SKU - ut som brottsling.

Wiechel hävdar - enligt stämningsansökan - på bloggen att Jönsson deltagit i ett överfall mot ett sverigedemokratiskt möte 2006, där bland annat sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder kommit till skada.

Flyktingbarn i Vellinge

Anklagelsen framfördes i samband med att kommunpolitiker i Vellinge vägrade att låta Malmö kommun placera ensamkommande flyktingbarn i skånska Vellinge.

Fredrik Jönsson ansåg sig också ha kränkts av kommentarer i anslutning till inlägget - som Wiechel vägrade ta bort.

- Jag trodde givetvis att det var ett skämt. Det är givetvis inte första gången Fredrik Jönsson anmäler en sverigedemokrat för skitsaker, men jag tror nog ändå att han denna gång har slagit rekord, sa Wiechel tidigare i en kommentar på bloggen.

Wiechel menar också att han aldrig pekat ut Jönsson som närvarande på sd-mötet i fråga.

Tredskodom

Norrköpings tingsrätt har utdömt en så kallad tredskodom, det vill säga att rätten dömer på "walkover" till fördel för Jönsson som väckt talan i och med att Wiechel inte har inkommit med svaromål i tid.

Debatt mellan Fredrik Jönsson (SKU) och Björn Söder (sd):

Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!