Måndag 8 Aug
Stockholm

Tre tjejer krävs på 27 miljoner för anlagd brand

En 16-årig flicka dömdes till 150 timmars ungdomstjänst för pyromandådet mot Brunflobadet. Hennes två medbrottslingar var under 15 och kunde inte åtalas.
1 av 3
En 16-årig flicka dömdes till 150 timmars ungdomstjänst för pyromandådet mot Brunflobadet. Hennes två medbrottslingar var under 15 och kunde inte åtalas. Foto: Scanpix
2 av 3
3 av 3

Tre tonårstjejer i Jämtland krävs på 27 miljoner av Länsförsäkringar efter att ha anlagt en brand på Brunflobadet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BRUNFLO. Hisnande 27 miljoner landade notan på för de tre tonårstjejer som satte eld på Brunflobadet i Östersunds kommun.

Brunflobadet var kommunens stolthet. Östersunds största inomhusbad.

En lördagskväll, den 5 juni 2007, brann hela badhuset ner till grunden. En omfattande brand härjade på idrottsplatsen som omgav Brunflobadet. Och man hittade ett flertal eldar på platsen vilket snabbt gav en antydan om att branden var anlagd.

Tre flickor greps

Snart kunde tre tonårsflickor gripas. De erkände brottet.

Men två av dem var under 15 och bara en 16-årig flicka kom att åtalas. Hon dömdes så småningom till 150 timmars ungdomstjänst för allmänfarlig vårdslöshet. Och hon ska också betala ett skadestånd på drygt 8 000 kronor till föreningen Brunflo ishall.

Men nu har alla tre stämts också av Länsförsäkringar på hela 27 miljoner kronor. Skadeståndsanspråk går man nämligen inte fri från för att man är minderårig.

På måndagen lämnade försäkringsbolaget in en stämning mot de tre flickorna.

Stäms på 27 miljoner

– Vi lämnar in en stämning på de 27 miljoner och det är pengar som vi har verifikat på. Det är möjligt att våra kostnader kommer att bli ännu större eftersom allt inte är skadereglerat. Men vi måste få ett avslut nu, säger Länsförsäkringars skadechef Kent Jönsson till Östersunds-Posten.

Jönsson har också pratat med flickornas föräldrar.

– De är förstås bekymrade hur det ska gå. Men de har varit införstådda att det skulle bli en stämningsansökan, säger Jönsson till ÖP.

Hur stor summa flickorna tvingas betala blir upp till tingsrätten att avgöra.

Måndagen den 12 januari 2009 återöppnades Brunflobadet och slog publikrekord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.