Här, i Vellinge kommun, var konflikten total i mitten på november.
Här, i Vellinge kommun, var konflikten total i mitten på november. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Vellinge öppnar famnen för flyktingbarn

Den skånska kommunen ska nu efter många om och men ta emot fem till åtta ensamkommande flyktingbarn.


VELLINGE. På tisdagskvällen fattade den moderata kommunstyrelsen det historiska beslutet. I 20 års tid har Vellinge satt sig på tvären mot svensk flyktingpolitik. Men nu tar kommunen för första gången emot flyktingar.

Fem till åtta ensamkommande flyktingbarn ska få ett nytt hem i Vellinge.

- Det är klart vi känner att vi måste göra någonting, säger moderaten Carina Larsson, ordförande i m-nämnden till Sydnytt.

Det satt långt inne. När Malmö stad via vårdföretaget Attendo skulle placera ensamkommande flyktingbarn i ett privat transitboende i Hököpinge i kommunen protesterade kommunledningen vilt.

Och flyktingmotståndet har gamla anor i Vellinge. 1986 reste dåvarande kommunalrådet Göran Holm motstånd:

- Vi tycker inte om hur människor placeras ut och förvandlas till permanenta socialfall, sa Göran Holm då.

- Vi har tyckt att integrationspolitiken inte fungerar. Vi har hela tiden bejakat Sveriges flyktingpolitik i helhet, men vi tycker inte staten har skött sin del, förklarade vidare kommunens starke man på den tiden för SvD.

Men nu ska kommunen - möjligen med känslan av att ha ställts i skamvrån efter debatten i december - teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Dock krävs att flyktingbarnen har någonstans att bo. Och trots att Vellingeborna - till skillnad från sina kommunalpolitiker - under debatten månaderna innan jul trots allt sa sig vara beredda har de när det kommer till kritan varit mindre benägna att öppna stora famnen.

- Vi fick ju intrycket att många ville hjälpa till, säger M-nämndens ordförande Carina Larsson, som är besviken på Vellingeborna.

Kommunen har nu för avsikt att trappa upp ansträngningarna för att hitta hem åt barnen. Genom att bland annat annonsera ut hjälpbehover på fler ställen än kommunens egen hemsida.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!