Migration – Läs alla nyheter om migration – Nyheter24

När människor förflyttar sig från en plats till en annan kallas det migration om syftet är att permanent bosätta sig på den nya platsen. 

Med migration menar man vanligen förflyttningar mellan länder och över längre sträckor. Begreppet är dock brett. Det omfattar till exempel både frivilliga förflyttningar och förflyttningar som tvingats fram av olika anledningar som exempelvis krig eller hungersnöd. Migration kan även delas upp i utvandring (emigration) och invandring (immigration). 

Migration är ett fenomen som av olika anledningar har skett i alla tider. Till exempel utvandrade ungefär 1.5 miljoner svenskar till Nordamerika från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal. Befolkningsökningen gjorde att konkurrensen om jord i Sverige blev stark, detta kombinerat med missväxten 1867 som försvårade villkoren på den svenska landsbygden, vilket drev svenskarna till USA där det fanns mycket orörd jord. Det var bara runt en femtedel av emigranterna som valde att återvända.

17 Apr, 07:02
Allt fler väntas rösta i årets EU-val – men av helt olika skäl. Sverige är enda land där klimatfrågorna ligger i topp, visar en färsk mätning från EU-parlamentet.
12 Apr, 11:14
Tungt fokus på försvar och säkerhet – men mindre på klimatförändringar. Ett läckt underlag till EU:s kommande politiska prioriteringar får kritik.
10 Apr, 11:06
EU-parlamentet säger ja till inrikeskommissionär Ylva Johanssons asyl- och migrationspakt. Nu krävs bara ett formellt klartecken från medlemsländerna i slutet av april. Jag är otroligt stolt, säger Johansson efter omröstningen.
10 Apr, 06:44
Nästan nio år har gått sedan tvåårige Alan Kurdi spolades upp död på en grekisk strand. Pojkens öde blev symbol för flyktingkrisen och utlöste en häftig debatt om Europas migrationspolitik. Resultatet är den asyl- och migrationspakt som nu klubbas i EU.
2 Apr, 11:57
Identitetens komplexitet och kolonialismens bittra arv genomsyrade allt i Maryse Condés litterära värld. En av Karibiens mest framstående författare, som vägrade alla enkla epitet, har avlidit.
2 Apr, 10:26
Den guadeloupiska författaren Maryse Condé är död, bekräftar familjen för AFP. Hon blev 90 år.
27 Mar, 13:58
Fler migranter har kommit till Storbritannien via Engelska kanalen under årets första månader än någonsin tidigare, visar preliminär statistik från UK Home Office.
22 Mar, 17:16
En massgrav med minst 65 troliga migranter har i veckan upptäckts i sydvästra Libyen, uppger FN-organet för migration (IOM). En talesperson för IOM säger att graven hittades av Libyens säkerhetsstyrkor.
16 Mar, 12:56
Stålplåt, rakbladstråd, ljudkanoner och övervakningssystem ska hålla migranter borta. Hundratals mil av stängsel har de senaste tio åren rests i vad kritiker kallar "Fort Europa". Men huruvida miljardbyggena faktiskt stoppar någon är omtvistat.
13 Mar, 06:00
Med en ny kraftfull lag ska EU sätta stopp för massövervakning och sociala poängsystem av kinesiskt snitt. AI-reglerna, som är de första i sitt slag globalt, ska röstas igenom i dag.
11 Mar, 11:20
Stålplåt, rakbladstråd, ljudkanoner och övervakningssystem ska hålla migranter borta. Hundratals mil av stängsel har de senaste tio åren rests i vad kritiker kallar "Fort Europa". Men huruvida miljardbyggena faktiskt stoppar någon är omtvistat.
27 Feb, 11:50
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister, sågar liberalen Fredrik Malms förslag om att kyrkor inte borde döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.
26 Feb, 13:38
Svenska ledamöter i Europaparlamentet presterar i allmänhet sämre än sina bänkgrannar från andra länder, skriver Dagens Nyheter.
23 Feb, 15:42
Storbritannien och EU har slutit en uppgörelse som innebär gemensamma befogenheter att stoppa illegal migration. I migrantpakten ingår bland annat utökat informationsutbyte mellan EU:s gränsmyndighet Frontex och brittisk gränsbevakning.
6 Feb, 03:08
Justitieombudsmannen Per Lennerbrant har vid flera tillfällen granskat, och kritiserat, Migrationsverkets handläggningstider. Men trots det fortsätter anmälningar om långa handläggningstider att strömma in och därför inleder JO en ny granskning.
5 Feb, 10:56
Migrationsverket skriver ned prognosen för antalet asylsökande som väntas till Sverige kommande år.
26 Jan, 21:30
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz väntas till Washington första veckan i februari för ett möte med USA:s president Joe Biden. De två ledarna förväntas försöka hitta ett sätt att förstärka stödet till Ukraina i det pågående ryska invasionskriget.
17 Jan, 23:36
Storbritanniens premiärminister har lyckas lotsa igenom ett kontroversiellt förslag i det brittiska underhuset om att skicka asylsökande till Rwanda.
10 Jan, 14:34
AI-driven desinformation pekas ut som det största hotet mot utvecklingen i världen i en ny rapport inför Världsekonomiskt forum i Davos. På längre sikt är det klimatförändringen som utgör det största hotet.
1 Jan, 08:22
Från USA till EU, Ryssland och Indien. Under 2024 väntas rekordmånga människor gå till valurnorna globalt. Länder som tillsammans har över hälften av världens befolkning – drygt fyra miljarder invånare – håller val.
1 2 3 4 ... 26