Migration – Läs alla nyheter om migration – Nyheter24

När människor förflyttar sig från en plats till en annan kallas det migration om syftet är att permanent bosätta sig på den nya platsen. 

Med migration menar man vanligen förflyttningar mellan länder och över längre sträckor. Begreppet är dock brett. Det omfattar till exempel både frivilliga förflyttningar och förflyttningar som tvingats fram av olika anledningar som exempelvis krig eller hungersnöd. Migration kan även delas upp i utvandring (emigration) och invandring (immigration). 

Migration är ett fenomen som av olika anledningar har skett i alla tider. Till exempel utvandrade ungefär 1.5 miljoner svenskar till Nordamerika från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal. Befolkningsökningen gjorde att konkurrensen om jord i Sverige blev stark, detta kombinerat med missväxten 1867 som försvårade villkoren på den svenska landsbygden, vilket drev svenskarna till USA där det fanns mycket orörd jord. Det var bara runt en femtedel av emigranterna som valde att återvända.

idag 12:06
Migrationsverket erkänner att återkalla uppehållstillstånd har varit lågt prioriterat. Men arbetet sägs nu ha skärpts – i år har ungefär dubbelt så många uppehållstillstånd återkallats jämfört med förra året.
idag 08:22
Arbetet med att återkalla uppehållstillstånd har stora brister. En granskning av Riksrevisionens visar att det finns tusentals ärenden där detta inte har skett.
igår 06:32
Sverige tog emot tusentals ensamkommande barn 2015, särskilt pojkar. En majoritet av dem som fick uppehållstillstånd är i dag kvar i landet och etablerade på arbetsmarknaden, inte minst inom vården. Det är betydligt vanligare i de här grupperna än bland personer födda i Sverige i samma ålder, säger Karin Lundström vid SCB.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
22 Nov, 05:16
Ungerns regering vill kriminalisera utländsk finansiering av valkampanjer och etablera en ny myndighet som ska granska icke-statliga organisationer, enligt ett nytt lagförslag.
19 Nov, 13:52
Världen faller samman under Biden. Väljaren Spencer Weiss i Pennsylvania har ändrat sig sedan han röstade på Joe Biden 2020. I nästa års presidentval stödjer han Donald Trump. Biden ligger under rejält i fem av sex avgörande vågmästarstater, däribland Pennsylvania.
18 Nov, 18:00
I Sydkorea föds lägst antal barn per kvinna i världen. Att kvinnor ”strejkar” mot ojämlikhet genom att inte gifta sig eller skaffa barn pekas ut som en orsak. Jag vill fokusera på mitt jobb och mitt liv, säger Eunhyun Han, 33.
15 Nov, 14:28
Nya pengar till Ukraina är ok – men annars gäller att omprioritera. Sveriges bud ligger fast i striden om utökade EU-medel.
14 Nov, 18:34
Suella Braverman går till hårt, argt och bittert angrepp efter att ha sparkats som inrikesminister. I sitt avskedsbrev skriver hon till premiärminister Rishi Sunak att: "Du har bevisligen och återkommande misslyckats" att få igenom alla viktiga frågor.
13 Nov, 16:08
I Sydkorea föds lägst antal barn per kvinna i världen. Att kvinnor ”strejkar” mot ojämlikhet genom att inte gifta sig eller skaffa barn pekas ut som en orsak. Jag vill fokusera på mitt jobb och mitt liv, säger Eunhyun Han, 33.
1 Nov, 07:06
Jazz, dub, drum'n'bass och reggae – nu ska svart brittisk musikhistoria visas upp på Victoria and Alberts museums nya filial i östra London, skriver The Guardian. "The music is black: A british story" ska invigas 2025 och lyfta fram artister som Winifred Atwell och Janet Kay, men också nutida musiker som Stormzy och Little Simz.
29 Okt, 10:10
Ungefär 5 000 personer inom Sveriges kommuner och regioner har en lägre lön än regeringens nya golv för arbetskraftsinvandring. Nu riskerar hundratals vårdbiträden och undersköterskor utvisning. Det kommer slå brett över våra verksamheter och det kan få allvarliga konsekvenser, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
27 Okt, 16:16
Packa för ett långt möte, är budet till den som tänker följa eller delta i EU-ledarnas nästa ordinarie toppmöte i Bryssel i december.
27 Okt, 15:54
Konflikten i Mellanöstern väcker farhågor om nya flyktingkriser och migrationsvågor till EU. Ett avtal med Egypten står överst på önskelistan.
26 Okt, 15:18
EU-ledarna väntas på sitt toppmöte uppmana till "humanitära pauser" i kriget mellan Israel och Hamas. Men ordvalet är känsligt för flera EU-länder.
23 Okt, 20:56
Ungerns premiärminister Viktor Orbán går till hätskt angrepp mot EU och jämför unionen med Sovjetunionen. Den enda skillnaden är att "EU ännu inte är utom allt hopp".
23 Okt, 09:32
Antalet migranter till Europa ökar kraftigt – men till Sverige väntas färre söka sig både i år och nästa.
21 Okt, 20:50
Svenska Kustbevakningen har redan genomfört flera räddningsinsatser på Medelhavet sedan ribbåten KBV 475 kom till den italienska ön Lampedusa för några veckor sedan.
18 Okt, 05:48
I Polen väntar en politisk helomvändning efter att oppositionen gått segrande ur söndagens parlamentsval. Men resultatet kommer efter en valrörelse som – även med polska mått mätt – präglats av en ovanligt brutal retorik, enligt statsvetaren Katarzyna Jezierska. Polariseringen i Polen har nått en toxisk nivå, säger hon.
3 Okt, 11:54
Polen och Tjeckien inför omigen kontroller vid sina gränser mot Slovakien, meddelar ländernas inrikesdepartement. Åtgärden syftar till att få stopp på det ökande flödet av papperslösa migranter.
1 2 3 4 ... 24