- Foto: Fängelsmissionen

Kriminalvården förnekar vadslagning om fångar

Brinkebergsanstalten: "Det var ett skämt."


VÄNERSBORG. En intern på kriminalvårdens anstalt Brinkeberg anklagade personalen för att ha slagit vad om muslimska fångar.

Vaden ska ha handlat bland annat om vilken av de muslimska fångarna som först skulle bryta fastan under Ramadan, och om en intagen skulle återvända efter en permission.

"Allt var ett skämt"

Efter att ha fått in anmälan krävde justitieombudsmannen, JO, att anstalten skulle förklara sig.

I ett yttrande skriver nu Brinkebergsanstalten att allting rör sig om ett skämt och därpå följande missförstånd.

Det har inte förekommit någon vadslagning bland personalen om vilka muslimska fångar som skulle bryta ramadan, eller när förflyttningar skulle bli av, menar kriminalvården. En anställds ironi har helt enkelt gått förbi internen i fråga, menar man.

"Naturligtvis spelar vi"

En kriminalvårdare ska - enligt kriminalvårdens egen utredning -  i en diskussion med en intern ha kommenterat att denne drog ut på tiden. Internen ska då ha frågat om personalen spelade på när han skulle komma iväg.

- Naturligtvis gör vi det, jag har satt på fredag, svarade fångvaktaren.

Internen frågade då om han får hälften varpå kriminalvårdaren svarade att det är helt okej.

"Vem som skulle orka mest"

Flera fångar ska gemensamt ha skrattat åt skämtet. Kriminalvården konstaterar i sitt yttrande att "skämtet kan inte ha missförståtts". Ändå tycks just ett sådant missförstånd ha inträffat.

I sin anmälan till JO skrev internen:

"Personalen/vakterna har slagit vad om vem som skulle bryta den så kallade fastan Ramadan eller inte bland de intagna. Vem som skulle orka mest alltså."

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!