Semlor kan göra dig kräksjuk

- 14/01/2010, 17:08 -

Leif R Jansson / SCANPIX

Det är säsong för semlor. Men nu varnar livsmedelsinspektörer för de gräddiga bakverken. Bakterier i grädden kan leda till kräksjuka.

LULEÅ. Miljökontoret ska inför semletider testa semlorna bland Luleås bagare. Det kan nämligen bildas bakterier i grädden vilket lätt kan leda till kräksjuka.

Norrländska Socialdemokraten skriver i dag att Miljökontoret ska besöka ett tiotal bagerier och kaféer runt om i Luleå i syfte att kontrollera semlorna.

Semlor ska förvaras kallt och det är viktigt att de gräddblåsor som används vid bakning är rena. Det finns annars en risk för att bakterien Bacillus cereus frodas i grädden.

- Semlor är en känslig produkt. Grädden kan göra så att man blir magsjuk, säger Joakim Johansson, miljöinspektör och projektledare för semmelproverna, till NSD.

Efter några få timmar kan bakterien ha växt till sig om semlan förvarats för varmt. Då finns risken för att den som avnjuter semlan börjar kräkas redan en timme efter fikapausen.

Den officiella dagen för semlorna, fettisdagen, infaller den 16 februari i år.