Lördag 15 Maj
Stockholm

Upplopp på ungdomshem

Sex killar orsakade fullt upplopp på Johannisbergs ungdomshem. Bilden är från ett annat tillfälle.
Sex killar orsakade fullt upplopp på Johannisbergs ungdomshem. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Bränder, demolerade möbler och hot. Det bröt ut full kalabalik på Johannisbergs ungdomsvårdsskola under måndagskvällen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KALIX. För sex killar på Johannisbergs ungdomsvårdsskola rann det över. De orsakade ett vilt upplopp på Johannisbergs ungdomsvårdsskola i Kalix under måndagskvällen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Det var under ett strömavbrott som killarna tände eld på två olika ställen i skolbyggnaden.

Hotade med tillhyggen

De hotade personalen med tillhyggen och gick loss på inredningen.

Till slut lyckades personal med hjälp av räddningstjänst släcka eldarna. Och polisen fick tillkallas för att få styr på de oregerliga pojkarna.

13 poliser

- Vi skickade dit sex bilar, med sammanlagt 13 poliser från Kalix, Haparanda och Luleå. Det tar ju en stund att komma fram och vi avvaktade till det att alla var på plats. Sedan gjorde vi en insats, säger länsvakthavande polisbefäl Erik Kummu till NSD.

De sex killarna hade vid det laget hunnit barrikadera sig i två olika rum. Den 13 poliser tunga insatsen fick bryta sig in.

- Först tog vi ut tre av dem från de ena rummet och sedan de tre andra. Det gick hur lugnt som helst. När de såg att det inte var någon idé att göra motstånd kom de i princip ut frivilligt, säger Kummu till NSD.

Mordbrand

De unga männen är nu misstänkta för mordbrand, skadegörelse och hot mot tjänsteman.

Tre av dem, 18 och 19 år gamla, fick övernatta på Kalix polisstation medan de andra fick vara kvar på ungdomsvårdsskolan Johannisberg.

- Alla är inlåsta i var sitt rum nu. De sitter ju redan på anstalt så i dag får kriminalvården ta hand om pojkarna. Vi hjälper till för att lugna ner läget under natten och kanske även under dagen, säger Kummu.

Orsaken oklar

Ingen människa kom till skada under upploppet. Och det råder oklarheter kring vad som orsakat kaoset på ungdomshemmet.

- Jag vet inte orsaken och vill inte spekulera i det, säger Kummu till NSD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela