Smartlink är ett viktigt hjälpmedel för hörselskadade.
1 av 3
Smartlink är ett viktigt hjälpmedel för hörselskadade.
Men nu avslöjas att man kan bli avlyssnad när man använder Smartlink.
2 av 3
Men nu avslöjas att man kan bli avlyssnad när man använder Smartlink.
På minst två kilometers avstånd.
3 av 3
På minst två kilometers avstånd.

Hörselskadade kan bli avlyssnade

Hundratusentals hörselskadade kan buggas av obehöriga på minst två kilometers avstånd.


Smartlink SX är ett fantastiskt hjälpmedel för någon som har en hörselnedsättning och ändå vill kunna förstå omgivningen.

Men nu visar det sig att omgivningen kan få en mycket bättre förståelse för den hörselskadade som använder hjälpmedlet än vad som var tanken.

2 kilometers håll

Hundratusentals hörselskadade som använder Smartlink SX kan nämligen avlyssnas av obehöriga - på minst två kilometers avstånd. Det skriver Dagens Nyheter.

- Jag blev mycket illa berörd när jag fick veta att en person hade lyssnat på mig, säger en lärare i en stad i Mellansverige.

Vem som helst som köper en utrustning för ett par tusen kronor kan plugga in och bugga hörselskadade som använder hjälpmedlet.

Avlyssnade lärare

För några veckor sedan råkade en radioamatör ratta in ett samtal mellan två personer. När han pejlade in källan upptäckte han att han satt och avlyssnade en lärare på en skola ett par kilometer bort, skriver DN.

Det är ofta just skolor med hörselskadade elever som har störst nytta av Smartlink. Det underlättar kommunikationen mellan lärare och elev något enormt. Men kommunikationen är också helt öppen för alla stora öron.

Läraren i Mellansverige som nu inser att han kan få sina - ofta hemliga - samtal med elever avlyssnade vet inte vad han ska tro när det hjälpmedel som varit ett sådant stöd nu visar sig vara ett hot mot hans - och elevernas - integritet.

Känner oro

- Det är en fantastisk apparat som har blivit ett jättelyft för mig. Utan den är jag i princip döv. Jag är beroende av den och skulle inte vilja byta till något sämre. Men nu känner jag en oro så snart jag använder den, säger han till DN.

Enligt företaget som tillverkar Smartlink är det ingen hemlighet att det går att avlyssna apparaterna.

- Det är något som vi upplyser användarna om, säger Phonaks vd Björn Walentin. Vi gör ingen hemlighet att de här produkterna är avlyssningsbara.

Men av den broschyr som företaget låter följa med hjälpmedlet framgår bara att den har "en räckvidd på upp till 30 meter".

PTS granskar

Nu har Post- och telestyrelsen, som ansvarar för tillsyn av kommunikationsutrustning, bestämt sig för att granska hjälpmedlet.

- Vi har initierat en tillsyn av Smartlink SX, säger Kerstin Karlsson, presschef på PTS, till DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.