Lördag 8 Maj
Stockholm

Experten: "Inavel inget skäl att jaga varg"

Forskare menar att det inte finns några goda skäl att jaga varg. Åtminstone inga biologiska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ORSA. Debatten om vargjakt har ännu inte lagt sig trots att de sista skotten gått. För den här gången. Nu kritiserar en av Skandinaviens ledande experter på vargstammen jakten för att vara politiserad.

- Det finns inte goda biologiska motiv för att jaga varg. Det finns bara politiska motiv, menar Håkan Sand från det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Enligt Håkan Sand styrs våra föreställningar om vargen av en mängd missförstånd. Han försökte reda ut dem under en föreläsning på Rovdjurscentrum i Orsa Grönklitt på onsdagen, rapporterar DalaDemokraten.

Kan inte selektera jakten

- Nej, det finns inte goda biologiska skäl för att jaga varg. Jakten är helt och hållet ett politiskt mål. För att begränsa stammen, krävs en reglerad jakt. Och nej, vi har inte möjlighet att selektera jakten så att bara genetiskt defekta djur skjuts, säger Håkan Sand enligt DD.

De svenska vargarna är i stort sett är friska, enligt Sand och forskarkollegorna på Skandulv. Så få som mellan två och sex procent av vargstammen har missbildningar.

Stor omsättning

- Det här är inte så känt, men det är ganska stor omsättning i flocken. Det händer ofta att flockar förlorar ett vuxet djur och ibland står det inte på förrän det kommer ett nytt vuxet djur som bildar par med det som är kvar.

Jakten är inte ett effektivt sätt att hindra inavel. Dess syfte, påpekar Håkan Sand, är helt enkelt att begränsa antalet vargar så att det inte överstiger det antal om 210 individer som staten bestämt ska utgöra den svenska vargstammen.

Men räcker 210 djur för en livskraftig vargstam? undrade en åhörare.

- Ja, om det finns ett tillräckligt starkt utbyte med den östliga populationen. Det är det som är nyckeln, säger Håkan Sand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela