Torsdag 13 Maj
Stockholm

Gangsterkvinna skickas till Finland efter rån

Hon bröt revbenen på en man genom att knäa honom och tryckte upp en pistolmynning i ögat på honom. Nu begär Finland att svenska myndigheter ska utlämna henne dit. Där är hon nämligen misstänkt för bankrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LULEÅ. I februari förra året dömdes den då 35-åriga kvinnan av Luleå tingsrätt till ett års fängelse.

På den kriminella meritlistan: Misshandel, olaga hot och grovt rattfylleri.

Nu vill den finländska rättvisan ha henne utlämnad dit, uppger Norrländska socialdemokraten. Där är kvinnan, som bor utanför Piteå men är finsk medborgare, bland annat misstänkt för rån.

På annandag jul förra året släpptes 36-åringen ur fängelset. Då hade hon - som Nyheter24 då kunde berätta - avtjänat ett års fängelse efter att ha misshandlat en 51-årig man under tortyrliknande former.

Tryckte upp pistol i ögat

Kvinnan var den 12 januari 2009 tillsammans med sin styvfar på besök hos ett par i 50-årsåldern som de var bekanta med sedan länge.

Hon misshandlade mannen så grovt att han fick skador i vänster ögas bindhinna och hornhinna och brott på ben i ögonhålan. Bland annat tryckte kvinnan en luftpistolspipa mot mannens öga.

Hon knäade dessutom mannen och bröt ett antal revben på honom. 51-åringen fick dessutom ta emot sparkar och slag mot kropp och ansikte både med och utan tillhygge.

Hon avslutade misshandeln med att trycka in en pistolmynning i mannens öga och ansikte och sist av allt: en demonstrativ blindavfyrning i mannens mun.

Nedsmetad med blod

Fastigheten var nedsmetad med blod när hon var klar med den våldsamma misshandeln.

Den då 35-åriga kvinnan nekade till misshandel.

– När jag lämnade huset var allt frid och fröjd, sa hon i förhör.

Kvinnan dömdes mot sitt nekande till ett års fängelse.

Och hon är sedan tidigare dömd för dråpförsök och inblandning i ett dubbelmord i Finland.

Kommer att utlämnas

I lördags greps hon på nytt av polisen. Det är Finland som begärt henne utlämnad. 36-åringen har nämligen ett straff på ett år och fem månader att tjäna av. Dessutom är hon misstänkt för nya brott: rån, flera fall av grov stöld, bedrägeri, misshandel och vapenbrott, skriver NSD.

Luleå tingsrätt beslutade att kvinnan ska kvarstå i häkte till dess att de finländska myndigheterna lämnat över en officiell förfrågan om överlämnande. Kvinnan säger sig inte motsätta sig ett överlämnande.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela