Det var med bilder på tjejerna från Bilddagboken.se som killarna satte ihop sina sexuella förtalsfilmer.
Det var med bilder på tjejerna från Bilddagboken.se som killarna satte ihop sina sexuella förtalsfilmer.

Sextrakasserade tjejer med filmer på nätet - åtalas

Sex unga män som lagt ut kränkande filmer på nätet åtalas. Allt som allt har 45 unga tjejer från Varberg drabbats av förtalsfilmerna.


VARBERG. Plötsligt fanns de överallt på nätet. Med namn och bild hängdes 45 unga tjejer ut i sällskap med kränkande texter av sexuell karaktär, uppger Sveriges Radio.

Nu åtalas sex unga män för grovt förtal.

Flickorna hade lagt ut bilder av sig själva på Bilddagboken. Något de bittert fick ångra när de unga killarna skrupellöst använde de i helt andra syften än de avsedda.

– Det här har drabbat ett stort antal målsäganden, företrädandevis unga flickor. Och i och med att det har drabbat så många målsäganden, så ser jag allvarligt på det här, säger kammaråklagare Giesela Sjövall till SR.

Filmerna började spridas på nätet i början på året.

Kränkande porrtexter

I filmerna kommenteras de unga tjejerna med kränkande porrtexter.

Tjejerna polisanmälde och åklagaren bedömde till en början att det var frågan om förtal. Men i takt med att det gick upp för Gisela Sjövall hur grova filmerna var gjorde hon en omvärdering och nu väcker hon i stället åtal för grovt förtal - vilket får en avsesvärd effekt på det straff de unga männen kan dömas till.

Dessutom gjorde den grövre brottsrubriceringen att polisen fick tillstånd att spåra upphovsmännen via deras ip-nummer. I slutet av september hittade man de nu åtalade sex killarna i åldern 16 till 21 år.

Erkänner brott

Killarna har erkänt brotten, men kan inte förklara filmerna.

– De har egentligen inte lämnat någon förklaring till varför de har gjort de här filmerna, säger Giesela Sjövall till SR.                     

Gisela Sjövall ser gärna att påföljden blir mer än bara böter i några fall. Och understryker att förtalet satt djupa spår hos några av flickorna.

– Många utav dem mår mycket dåligt. Sedan finns det variationer på det här, men en hel del mår riktigt dåligt, säger kammaråklagare Giesela Sjövall.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!