Tisdag 18 Maj
Stockholm

Stieg Larssons chef: "Han kunde inte skriva"

Den bittra fejden kring Millenniumtrilogins författare fortsätter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyligen hävdade journalisten och debattören Kurdo Baksi att hans mångårige vän Stieg Larsson, författaren bakom den sanslösa Millenniumtrilogin, var en "medioker jornalist".

Nu hävdar också Stieg Larssons tidigare chef på TT, Anders Hellberg, som under några år på 70- och 80-talen var nattchef på nyhetsbyrån TT där också Stieg Larsson jobbade som nyhetsgrafiker med att göra staplar, grafer, kartor och andra illustrationer som kompletterade TT:s vanliga nyhetstexter.

"Jag är ju inte så bra på det där"

På nätterna kom Stieg Larsson upp till Hellberg för att be honom om hjälp, skriver Anders Hellberg i DN:

- Han visade mig de texter och bakgrunder som han skrivit till sin grafik och bad mig titta igenom dem, ”jag är ju inte så bra på det där”, kunde han säga om själva skrivandet, uppger Hellberg.

- Och jag kunde konstatera – och jag skriver inte detta för att på något sätt nedvärdera denne begåvade man – att skriva kunde han helt enkelt inte. Språket var struttigt, ordföljden ofta fel, meningsbyggnaden enkelspårig och syntaxen ibland helt galen – alltså ett språk som måste skrivas om för att fun­gera professionellt.

"Jag är en bättre skribent än han"

Också Kurdo Baksi avfärdar Stieg Larsson som skribent.

– Jag vägrade att läsa manus till Millenniumtrilogin för jag trodde helt enkelt inte att den kunde vara bra. Jag är en bättre skribent än vad han var, säger Kurdo Baksi i DN.

– Det är fortfarande för mig en gåta hur han kunde skriva dessa böcker.

Anders Hellberg pekar på att Stieg Larssons sambo, Eva Gabrielsson, kan ha hjälpt Stieg att författa böckerna. Det skulle också kunna förklara varför arvstvisten varit så uppslitande. Han får medhåll av Kurdo Baksi.

"Ingen dålig teori"

– Det är ingen dålig teori, det är klart spännande. Stieg sa aldrig något till mig om att Eva skulle ha hjälpt honom, men hon har antytt för mig att hon skulle ha bidragit på något sätt, säger Baksi.

När Anders Hellberg ställer frågan till Eva Gabrielsson själv är hon inte heller helt avvisande.

- Jag skriver en del om detta själv i min egen bok, säger Eva Gabrielsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela