Hårdhandskar mot tafsare - samma straff som misshandel

Att tafsa på en tjej likställs i lagens mening med att slå någon hårt i ansiktet.


Straffskalan skärps för sexuellt ofredande. Den som tafsar på någon på till exempel krogen ska nu straffas lika hårt som den som slår någon hårt med knytnäven i ansiktet.

De tjejer som utsatts tilldöms nu 10 000 i skadestånd, visar en genomgång som tidningen Metro har gjort. Det är dubbelt så mycket som tidigare praxis.

- Sexuella ofredanden hamnar på det sättet på samma nivå som misshandel då någon får ett hårt knytnävsslag i ansiktet, säger advokat Ewa Lilliesköld till Metro.

Journalist tafsade på 24-åring

Det första fallet som bedömdes enligt den nya praxisen var ett tafsande som utspelade sig utanför en restaurang i Gamla stan i Stockholm i augusti.

En främmande man antastade en 24 år gammal kvinna. Han gick fram och greppade hennes båda bröst.

Kvinnan knuffade bort honom.

- Var inte så kinkig, svarade mannen.

Mannen, en journalist i 30-årsåldern, greps av polis och kvinnan tilldömdes senare 10 000 kronor i skadestånd.

Sedan dess har ytterligare ett antal ofredade kvinnor fått rådet av Brottsofferfonden att kräva 10 000 som ersättning för kränkningen, skriver Metro.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt affärsklimat fortsätter ljusna

Video-AI:n Sora i galen ny teaser – se klippet här

Sora, text-till-video-AI:n som chockade världen när den lanserades i vintras, fortsätter imponera. Nu har den använts av TED Talks i en ny reklamfilm.

Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

Det pågår ihållande israelisk beskjutning på flera håll i norra delarna av Gazaremsan, enligt rapporter från journalister på plats. Israels militär har utfärdat en "brådskande" varning till boende i området kring Beit Lahia i norra Gaza.

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Argentina ber Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi, rapporterar flera medier. Han är ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994, enligt regeringen.

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.